info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 9. 2004

Evropa svetuje: uspeh urbane prenove odvisen od soudeležbe prebivalcev

Maja Simoneti
Konec novembra bo v Rotterdamu konferenca o participaciji prebivalcev pri urbani prenovi. Prebivalci velikih mest iz vse Evrope, ki prostovoljno delujejo na področju dviganja kvalitete življenja v svojih stanovanjskih okoljih bodo povabljeni, da izmenjajo sovje izkušnje. Posebno toplo so vabljeni prebivalci - prostovoljci, ki si prizadevajo za dvig varnosti, čistoče in socialne sprejemljivosti bivalnega okolja v novo pridruženih članicah.

Namen konference je oblikovati priporočila za izboljšavo kvalitete bivalnega okolja v notranjosti velikih mestih in jih posredovati Evropski komisiji, parlamentu in mestnim organizaicjam. Organizatorji verjemejo, da so posamezniki, ki velike količine svojega prostega časa porabijo za izvajanje dejavnosti in tako dvigajo kvaliteto vskadanjega žilvjenja otrok, mladostnikov, ostarelih in drugih depriviligiranih skupin, predstavljajo najpomembnejše zagotovilo za uspešno regeneracijo posameznih mestnih območij.

V času, ko bo Nizozemska za šest mesecev predsedovala EU bo tako pet stanovanjskih sosesk iz Rotterdama udeležence konference seznanilo s svojimi izkušnjami pri spreminjanju bivalnih pogojev ter pozvalo udeležence iz drugih krajev, da predstavijo izkušnje iz svojih okolij. Organizator predanim posameznikom, ki na svojo inciativo ali v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi aktivno posegajo v vsakdanjo podobo in vsebino življenja v svojih soseskah, ponuja brezplačno udeležbo na konferenci.

Seveda z zanimanjem čakamo, da nam bo kdo od morebitnih slovenskih udeležencev poročal o poteku zanimive konference, ki potrjuje naše prepričanje o pomenu participacije prebivalcev pri urejanju prostora na različnih ravneh.

Več:
>>Citizens conference /*.pdf (135 kB)

Kontakt:
connections@lsabewoners.nl

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Jože Kos Grabar
Evropa ali EU?, 12.10. 2004, 23:24

V drugem stavku članka piše "Prebivalci velikih mest iz vse Evrope...". Gre za napačen prevod. V angleškem izvirniku (Citizens conference /*.pdf) je govor o prebivalcih velikih mest iz vseh dežel EU. Evropa seveda ni isto kot EU, vendar se mnogim v Sloveniji žal tako "dozdeva". Miselna površnost, slabo poznavanje geografije, zahodnoevropocentričnost, kulturna zideologiziranost...? Zadnji dve leti mnogokje v Sloveniji berem in poslušam o anatemi "Evropi = EU" in se samo še čudim, kdo vse jo razširja.

Lep pozdrav, Jože Kos Grabar


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
V Rotterdamu se bo odvijala konferenca o participaciji prebivalcev pri urbani prenovi. Njen namen je oblikovati priporočila za izboljšavo kvalitete bivalnega okolja v notranjosti velikih mestih in jih posredovati Evropski komisiji, parlamentu in mestnim organizaicjam.

na vrh