info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
25. 8. 2004

Mednarodna konferenca o pokopališčih

Maja Simoneti
Mreža kulturnopomembnih evropskih pokopališč ASCE (Association of significant Cemeteries in Europe), katere članica je tudi Ljubljana, 24. septembra organizira mednarodno konferenco o vlogi pokopališč v zgodovini evropske arhitekture, "Memory and future in the architecture of European cemeteries".

Organizacija poteka v sodelovanju z mestnim svetom Genove, ki je letošnja evropska kulturna prestolnica. Konferenca se bo pričela 24. septembra ob 9.00 v reprezentačnem salonu palače Tursi (Via Garibaldi 9, Genova). V njem naj bi poudarili vlogo pokopališč v preteklem načrtovanju, zbrali primere dobre prakse načrtovanja in zavezali stroko k obravnavi pokopališč s strani umetnostne in arhitekturne zgodovine ter oblikovali forum strokovnjakov, ki se ukvarjajo z evropskimi pokopališči.

Vsako pokopališče je objekt kulturne dediščine, kot območje in kot niz posameznosti. Zavedanje o pomenu pokopaliških območij je botrovalo povezavi v mrežo evropskih pokopališč in spodbudilo pripravo tematskega strokovnega srečanja. Čeprav so v inicialni navezi predvsem "pomembna" evropska pokopališča, je jasno, da je bogata pokopališka dediščina vredna širše pozornosti in poglobljene obravnave. Slovenija ni v tem oziru nikakršna izjema. Bogato kulturo starih majhnih vaških in krajevnih pokopališč dopolnjujejo večja pokopališča, ki so večinoma nastala v prejšnjem stoletju. Imamo pokopališča, ki jih je prerasla trava in pokopališča, ki so opuščena, spremenjena v parke

V času, ko se mnogi slovenski kraji srečujejo s težkim vprašanjem, kako in kje nadaljevati s pokopavanjem, se obetajo priložnosti za nove načrtovalske presežke. Pogled v preteklost in tuje prakse je zato več kot dobrodošel. Kako na življenje pokopališča vpliva izbor lokacije in k čemu vse mora stremeti zasnova pokopališča, se lahko naučimo tudi iz preteklosti.

Kot pravi Ken Worpole v svoji knjigi Last Landscapes (Reaktion Books, London, 2003) pokopališča in prostori posvečeni spominu mrtvih burijo domišljijo mnogih otrok in odraslih. Zato je potovanje po starih pokopališčih zahodne civilizacije, potovanje po čisto posebni plasti zgodovine, ki nas težko pusti neprizadete. Raziskovanje starih in novejših vzorcev ohranjanja spomina na mrtve odkriva sliko prostorov, s katerimi se večina ljudi srečuje v okoliščinah nabitih s prvinskimi čustvi. Pokopališki prostor je pomnik minljivi pristnosti življenja v prostoru in kot tak izjemno občutljiv za posege in spremembe. Ko se začne neka družba soočati s pomanjkanjem prostora za pokopavanje in se odpre vprašanje nove lokacije, se zato upravičeno sproži razburjena razprava. Pomeni pokopališkega prostora so za posameznike in družbo tako kompleksne narave, predvsem pa segajo daleč v polje neracionalnega in podzavestnega, da preprostih in hitrih dobrih rešitev ni. Razpravam je treba pustiti čas in izbiri nove rešitve posvetiti vso potrebno strokovno pozornost. Izkušnje pravijo, da kljub dobrim zasnovam in skrbno izbranim lokacijam, primeri, ko se novo pokopališče med prebivalci nikakor ne "prime", niso nobena redkost. Ni čudno, da se zato tudi pri nas mnogi kraji radi odločajo za skoraj nerazumne posege širitve svojih obstoječih pokopališč.

Udelezba na konferneci je brezplacna!

Za vse informacije okoli programa konference se obrnite na:
Tina Caravetta
Comune di Bologna
Progetto Nuove Istituzioni per Comunicare la Città
Via Oberdan, 24 - 40126 Bologna, Italy
Fax +39 051204761
e-mail: ImmacolataConcetta.Caravetta@comune.bologna.it

Za vse informacije glede organizacije konference pa na:
Mariangela Gaggioli
Servizi Civici del Comune di Genova
CorsoTorino, 11 - 16129 Genova, Italy
Tel. +39 010 5576888 - 5576898 - 5576831
Fax. +39 010 5576802
e-mail: mgaggioli@comune.genova.it

Več:
>>ASCE
>>Konferenca v Genovi / program (*.pdf)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Pokopališče Bizovik


Pokopališče Dravlje
na vrh