info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 7. 2004

Trg Republike ali Trg Zabave?

Edo Ravnikar ml.
Dne 3. julija je bil v Delu objavljen članek Zabava za odrasle, kjer je napovedana odločitev investitorja, da bo objekt Maximarketa nadzidan za eno etažo z igralnimi avtomati oziroma zabaviščnim centrom. S tem naj bi oživili dogajanje v centru mesta, projekte pa imajo že pripravljene.

Zaintersiran za javno dobro, proti takemu posegu protestiram, ker mislim, da je nesprejemljiv:

Urbanistične konstante pomembnih mestnih aglomeracij niso - predvsem kadar gre za že oblikovane in avtorsko kvalitetne mestne komplekse - raztegljive v skladu s trenutnimi interesi. Trg republike je urbanistično zaščiten kompleks. Koncipiran je bil kot upravno in kulturno središče Ljubljane, kot prestolnice SRS, sedaj RS. Na tem mestu bo Ljubljana v bodočnosti lahko oblikovala programe v tem smislu, če ta prostor v vmesnem času ne bo nepopravljivo zaseden z destruktivnimi posegi. Deplasirane napovedi o oživljanju tega prostora na predviden način gre zavrniti s prezirom, ki ga zaslužijo. Take dejavnosti prostora ne bodo oživele temveč ga bodo degradirale. Simptomatično za prevladujoče stanje duha je, kako si nihče ne upa nastopiti proti igralnim avtomatom na tej lokaciji in vsemu za kar vemo, da neizogibno spada zraven, v fazi, ko bi se proponentom takih investicij lahko še pravočasno dopovedalo, da jim tu ni mesta.

Zato imajo Zavod za varstvo kulturne dediščine in MOL- oddelek za urbanizem ter ostala strokovna javnost dolžnost in možnost, da preprečijo nameravano investicijo.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnež
Brez naslova, 13.7. 2004, 08:42

Ali je kaj takega sploh mogoce? Neverjetno!

Anonimnež
Brez naslova, 14.7. 2004, 03:48

Ah, nic novega. Poglejte, kaj so oblasti postavile v 'urbani' center Izole. Je to zarota iste klike?

Andrej
Pro forma oživljanje, 14.7. 2004, 11:13

Poleg vsega že izrečenega zbode tudi sprenevedanje ob izboru kraja oživljanje, oziroma bolje, izbor t.i. oživljanja, kot tistega (danes zelo atraktivnega) procesa, ki naj posegu zagotovi legitimnost. Kajti Trg republike je med vsemi modernistično-historičnimi predeli Ljubljane danes daleč najbolj živ! V neposredni bližini ni težko najti danes že popolnoma degradiranih območij, ki nujno potrebujejo posege v smislu oživljanja, kjer bi bilo jasno, da ni odločilen del vzgiba gradnje cenovno ugoden poseg, temveč ob ekonomskih razlogih tudi resnična skrb za mestno življenje. Med številnimi tovrstnimi območji Ljubljane je najbolj v nebo vpijoče prav najbližje: osrednja ljubljanska soteska - koridor vzdolž Slovenske ceste.

Andrej Mercina
Pro forma oživljanje, 14.7. 2004, 11:16

Dodatek k zgornjemu komentarju.

mojca
Brez naslova, 18.7. 2004, 16:31

Rimljani so rekli ." kruha in iger". Kruh je zelo težko zagotoviti, pa bi zato morda dvojno dozo iger - na parkirišču predlagam vodni park s posebno atrakcijo - parlamentarni tobogan speljan s strehe Parlamenta, dostopen samo s parlamentarno prepustnico, brezplačno za poslance - žalujoči ostali dvojna cena .
Sicer pa resno. To mesto in država se ne zavedata, da pljuvata v lastno skledo. In ko misliš, da ne more biti slabše, prileti še bolj masten.


dr.Boris Gaberščik
Brez naslova, 18.7. 2004, 17:08

Nasilje investitorjev presega vse meje in kaže kako daleč so nekateri gospodarski menedžerji oddaljeni od urbane kulture. Ne samo, da jo zanemarjajo, očitno o mestu, njegovi podobi, o avtorstvu nikoli še niso nič slišali. Skrajni čas je, da se temu upremo.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Trg republike kot zabaviščni park: Če bodo na Maxiju igre na srečo, kaj bo v parlamentu?
na vrh