info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 6. 2004

Naša soseska - skupaj oblikujmo njeno prihodnost!

Bogo Zupančič
V sredo 9. junija in v četrtek 10. junija 2004 bo v sejni dvorani Kmetijskega inštituta na Hacquetovi 17 v Ljubljani ob 17. uri strokovna delavnica s stanovalci soseske Borisa Ziherla. Organizatorja srečanja sta Urbanistični inštitut RS in Inštitut za družbene vede na FDV.

V sredo bodo organizatorji seznanili stanovalce z rezultati dveh analiz na območju soseske Boris Ziherl. Prvo je opravil Urbanistični inštitut, drugo v obliki ankete pa Inštitut za družbene vede. Stanovalci bodo lahko predstavili svoje poglede o identificiranih problemih. Na koncu pa bodo vsi skupaj oblikovali seznam najbolj perečih vprašanj, o katerih bo tekla debata naslednji dan.

V četrtek bodo udeleženci srečanja spoznali nekaj tujih primerov uspešnega oživljanja sosesk, ki jih bo predstavil John Thompson iz podjetja John Thompson & Partners iz Londona. Zagotovljen je prevod v slovenščino. V drugem delu srečanja bo delavnica, kjer bodo organizatorji skupaj s stanovalci na osnovi ugotovljenih problemov in pomanjkljivosti poiskali ustrezne rešitve.

Namen projekta, ki sta ga naročila Ljubljanski javni stanovanjski sklad in oddelek za Urbanizem- MOL, je na osnovi analize stanja in ugotovljenih pomanjkljivosti pripraviti strategijo prenove soseske. Končni cilji so izvedba nujnih izboljšav stanovanjskega okolja, zagotavljanje boljše kakovosti bivanja in dolgoročnega stanovanjskega standarda. Cilj načrtovalcev je tudi, da zagotovijo tvorno sodelovanje stanovalcev naselja pri načrtovanju in pripravi ukrepov izboljšanje kakovosti stanovanj in okolja ter za morebitno dopolnilno gradnjo.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Andrej Mercina
Navidezno idilična simbioza načrtovalcev, 2.7. 2004, 14:25

Ob na prvi pogled atraktivno širokemu spektru sodelavcev na projektu "revitalizacije" je skoraj neverjetno, da k načrtovanju niso bili povabljeni (ali vsaj konzultirani) avtorji obstoječe arhitekture naselja. Kajti predvsem v primerih nasilnega plombiranja severnih objektov, kot si "revitalizacijo" lahko zamislimo v primeru, da se bo nadaljevala začeta praksa iz severo-vzhodnega vogala, gre za pomembne posege v obstoječo arhitekturo (avtor teh objektov je arhitekt Ilija Arnautović).
Tako všečnost demokratičnega procesa načrtovanja, v katerega so vsaj navidezno vključeni tudi prebivalci, nekoliko zmoti pregled posegov, po katerem se je težko znebiti občutka, da je v veliki meri gonilo t.i. revitalizacije pravzaprav želja po maksimalni dodatni pozidavi naselja. Obstoječe modernistično zasnovano naselje je za tovrstne ambicije še posebej ranljivo.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Klikni za povečavo!
na vrh