info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 6. 2004

Ofenziva iz Britanije

Matevž Čelik
V Mestni galeriji v Ljubljani bo v ponedeljek 14. junija ob 20.00 otvoritev razstave o sodobni arhitekturi iz Velike Britanije Architectural Association Now . Čeprav londonski šoli za arhitekturo, Architectural Association (AA) danes že mnogi očitajo, da je postala trendovska in je svoj raziskovalni pristop usmerila predaleč od realnih problemov oblikovanja prostora, v svetu še vedno uživa izjemen ugled. Šola slovi po svojih inovativnih in nenehno razvijajočih se programih. K raznolikem značaju šole prispeva tudi kulturna pisanost študentov (600 študentov iz preko 60. držav).

Razstavo v Mestni galeriji je pripravil British Council v sodelovanju z AA. bo poskušala prikazati različnost arhitekturnih pristopov skozi heterogenost podiplomskih in diplomskih programov AA ter skozi trenutno raziskovanje študentov in njihovih mentorjev. Na razstavi bodo prikazane tudi magistrske naloge sedmih slovenskih arhitektov Tine Gregorič Dekleva, Aljoše Dekleva, Anje Planinšek, Roka Omana, Špele Videčnik, Boštjana Vuge ter Mihe Dobrina, ki so se v zadnjih letih izpopolnjevali v podiplomskih programih na AA.

Na Fakulteti za arhitekturo (FA) v Ljubljani pa bo prav tako v ponedeljek potekal simpozij z naslovom Trendi poučevanja v arhitekturi. Pričel se bo ob 14.00. Namenjen bo sodobni arhitekturi, s poudarkom na izobraževanju in poučevanju arhitekture ter nostrifikaciji diplom in priznanj arhitektov v EU. V prvem delu bodo priznani strokovnjaki s področja arhitekture izmenjali svoje poglede na poučevanje arhitekture danes. Pri razpravi bodo sodelovali Mohsen Mostafavi, dekan AA, Peter Gabrielčič, dekan FA, Brett Steele, s podiplomskega programa na AA, Michael Hensel, z dodiplomskega programa na AA, Aleš Vodopivec, prodekan FA ter Janez Koželj, prodekan za Mednarodne odnose na FA.

V drugem delu simpozija bosta nastopila Brett Steele, s predavanjem Absolut® Mies™, absolute modern ter Michael Hensel, ki bo govoril o "emergentni" arhitekturi kot o novi arhitekturni paradigmi, ki jo povezujemo z močnimi spremembami v tehnološkem svetu. Ta pa zahtevajo nova, drugačna razmišljanja o arhitekturi.

Razstava v Mestni galeriji bo na ogled do 18. julija.


Več:
>>AA School of Architecture
>>British Council Slovenia

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh