info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
9. 6. 2004

Modernizem na deželi - Delo ribniškega stavbenika Alojzija Hrena

Stane Kljun, Bogo Zupančič
Prispevek k razumevanju stavbeništva med obema vojnama in po drugi svetovni vojni v Ribniški dolini. V Ribnici je že od maja na ogled razstava o stavbeniku Alojziju Hrenu, ki je v začetku tridesetih promoviral gradbene novosti, kot so armirani beton, ravne strehe, vogalna okna in drugo na Ribniškem. Novosti so se pojavile sočasno kot v Ljubljani, vpete so bile v čudovito krajino - zato stavbenikovo delo lahko označimo kot modernizem na deželi. Slogan je lahko še kako aktualen v današnjem času globalne ekonomije in nedavnih družbenih sprememb.

Hren je naredil okoli dvesto načrtov raznovrstnih objektov v Ribniški dolini. V obdobju med obema vojnama je objekte izvedlo njegovo podjetje. S svojim kakovostnim delom je bil znan daleč naokoli, v stik je prišel s tedanjimi funkcionalistično usmerjenimi arhitekti, kot so Ivo Spinčič, Josip Costaperaria, Maks Strenar, Rado Kregar, po vojni pa tudi s slovitim Jožetom Plečnikom. Ni gradil samo v sodobnem »funkcionalističnem« slogu tridesetih let, ampak tudi v tradicionalističnem gradbenem izročilu, kar je bilo odvisno predvsem od želja ali kar zahtev naročnikov.

Najbolj znana njegova modernistična dela so stanovanjska vila Hren (1930) v Ribnici in trgovski lokal Rigler v Dolenji vasi (1931). Zanju je naredil načrte, pri stanovanjski vili z ordinacijo Novak v Ribnici (1933-35) pa je sodeloval samo pri izvedbi. Naredil je več načrtov stavb z ravnimi strehami, kot so načrt za hišo sester Notre Dame (1935) v kraju Blate in za stanovanjsko vilo Novak na Šolski ulici v Ribnici, vendar niso bili izvedeni.

Po vojni, v novo nastalih socialističnih okoliščinah, so mu podjetje zaplenili. Hren je najprej delal pri Obnovitveni zadrugi kot tehnični vodja, potem v Remontu, nazadnje v Gradbeniku, kjer je bil tehnični direktor, potem pa direktor do upokojitve. Njegov povojni opus je prav tako kakovosten, čeprav je takrat primanjkovalo materiala in kvalificiranih gradbenih delavcev. Ponuja mala presenečenja v obliki grobov, gradbenih detajlov in hiš. Vrhunec tega obdobja je stanovanjska hiša Mejač v Velikih Laščah (1955), pa tudi hiši Grilj (1955/56) in Petelin v Ribnici (1969).

Ob pripravi razstave je bilo odkritih tudi več zanimivih dokumentov. To sta dva načrta in več fotografij vile z ordinacijo Novak v Ribnici, ki jo je naredil arhitekt Spinčič okoli leta 1933, in so prvič predstavljeni slovenski in strokovni javnosti. So iz zapuščine dr. Ivana Novaka, nekaj fotografij pa je iz Hrenovega arhiva. Prvič so predstavljeni načrti in drugi dokumenti, ki so povezani z gradnjo gospodarskih poslopij in gradu za kneza Auersperga na Strmcu pri Jelendolu (1940-1941). Načrte sta naredila arhitekta Costaperaria in Strenar, dela pa je izvajalo Hrenovo gradbeno podjetje.

Razstava pomeni vpis stavbenika Alojzija Hrena (1895 – 1970) v narodovo in stavbeniško zgodovino, pa tudi obogatitev kulturne ponudbe ribniške doline ter – ne samo - opomin pri varovanju stavbne dediščine, ampak tudi usod ljudi. Usoda Hrena je podobna usodi stavbenikov, kot sta bila Matko Curk in Josip Slavec. Pri Hrenu gre za hiter vzpon v družbi, ki je osnovan na podjetništvu, trdem delu in poroki z županovo hčerko, sledi povojna zaplemba podjetja, zapor v Ljubljani, Gotenici in Knežji Lipi ter povratek v svet poslovnosti, tokrat socialistične. V njej se Hren ne znajde najbolje.

Razstava v Miklovi hiši v Ribnici bo odprta do 4. julija 2004 vsak dan med 10. in 18. uro. Razstavo so omogočili Občina Ribnica, Riko Ribnica in Miklova hiša Ribnica.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


Vila Hren v Ribnici, zgrajena leta 1931, foto: Bogo Zupančič


Trgovski lokal Rigler v Dolenji vasi je bil zgrajen leta 1932, fotografija pa je nastala okoli leta 1935, iz arhiva Alojzija Hrena


Vila Novak z zobozdravstveno ordinacijo, iz arhiva družine Novak

na vrh