info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
27. 5. 2004

Delavnica na Mallorci o strategijah za turistična območija

Blaž Križnik
Med 19 in 30. julijem 2004 bo v Palmi de Mallorci potekala delavnica, ki je za zanimiva za vse, ki se ukvarjajo z razvojem turizma. Tema delavnice bo raziskovanje "strategije kombiniranih meril". MRM je mednarodna arhitekturna delavnica, ki jo organizirata COAIB (Zveza arhitektov Balearskih otokov) in IAAC (Inštitut za napredno arhitekturo Katalonije, Barcelona). Delavnica se bo, glede na svojo lokacijo, ukvarjala s turizmom.

V napovedniku delavnice lahko preberemo, da je urbanizirano ozemlje, ki predstavlja odprto platformo za turistično industrijo danes rezultat simultane kombinacije med ekonomiko merila in ekonomiko aglomeracije ter zmogljivosti. Prva, ki je generator procesov proizvodne standardizacije, se napaja z razvojem dokončnih strategij za porast nivoja učinkovitosti v smislu tehnologije masovnega turizma. Druga, v nasprotju s tem, preživi zaradi raznih sistemov drobnih centrov produkcije za sprostitev, ki konkurirajo drug drugemu.

Ta dva integrirana sistema ustvarjata kombinacijo merila (administriranega in samo-organizirajočega se) in tako tvorita privlačno ponudbo na mednarodnem nivoju, ne da bi izgubila vrednost svojega lokalnega karakterja. Turizem tvori eno najbolj relevantnih komponent razvojnega procesa v sredozemskih regijah, kjer danes opažamo večjo pozornost do učinkov njegove organizacije na določenem ozemlju. Trenutno je trajnostna komponenta turističnih dejavnosti bolj kot kdajkoli odvisna od planiranja, ki je nedvomno sposobno v vsakem prostoru predpostaviti izhodišča, na podlagi katerih je možno implementirati ustrezne strategije za njegove posebne potenciale.

Namen teh delavnic je generirati ozemeljska raziskovanja, katerih cilj so analitične ugotovitve multidisciplinarnih razprav in predlagati projekte kombiniranega merila.

Udeleženci delavnice bodo imeli možnost delati v več enotah pod vodstvom barcelonskih arhitektov Manuela Gause, Willyja Müllerja, Luisa Falcona in Silvie Banchini ter sociologa Joséja Miguela Iribasa.

Med delavnico bo organiziranih tudi več predavanj, konferenc in debat s strokovnjaki z različnih področij. Med njimi bodo: direktor delegacije COAIB iz Mallorce, Federico Climent, geograf Martí Boada, arhitekti Juan Herreros, Antoni Martínez, Javier Obartis, Federico Soriano, Vicente Guallart, Alejandro Zaera Polo in Farshid Moussavi, Hrvoje Njirič, Winy Maas, Josep Luis Matteo in drugi ter predsednik komisije za turizem pri Zbornici za trgovino, industrijo in promet Mallorce, Eivisse in Formentere, Ferran Porto.

Rok za prijavo na delavnico je do 20. junija 2004. Več informacij najdete na spodjih povezavah ali pa pišete na spodji naslov.


Več:
>>Program delavnice MRM (*.pdf / 60 kB)
>>COAIB
>>IaaC

Kontakt:
>>asanchez@2mtres.com / Aina Sanchez

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Klikni za cel plakat!
na vrh