info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 5. 2004

Zeleni teden v Bruslju

Matevž Čelik
Med 1. in 4. junijem bo v Bruslju že četrtič potekala konferenca The Green Week 2004. To je dogodek, ki ga vsako leto organizira Generalna derekcija za okolje pri Evropski komisiji.

Zeleni teden je namenjen tako lokalnim, regionalnim in nacionalnim predstavnikom, ki imajo v rokah niti odločanja, kot podjetjem, multinacionalkam, majhnim in srednjevelikim podjetjem ter društvom in nevladnim organizacijam. Namen prireditve je vzpodbuditi ljudi k glasnemu razmišljanju kako bi državljani, gospodarstvo, politki, nevladne organizacije in vladne ustanove, vzgojitelji, znanstveniki in mladi ljudje lahko zares spremenili svoje vedenje v okolju. V zelenem tednu skuša evropska komisija zvedeti za nove poglede mnenjskih voditeljev in strokovnjakov ter tudi s pomočjo njihovega znanja razvijati svojo bodočo okoljsko politiko. Srečanja ob zelenem tednu se osredotočajo na konkretne evropske vsebine politike, predvsem tiste, ki so včasih težko rešljive, vendar pomembne za njen nadaljnji razvoj.

Vzporedno s konferenco si je v Zelenem tedenu mogoče ogledati tudi razstavo, kjer so predstavljene najboljše okoljske prakse, projekti in partnerstva. Ob tem pa poteka tudi slovesna podelitev v stilu "oskarjev", na kateri podelijo vsakoletne evropske okoljske nagrade. Med nominiranci za nagrado sta letos tudi dve slovenski podjetji iz Velenja. Gorenje je nominirano v kategoriji menedžment za projekt nagrade za trajnostni razvoj v Sloveniji. Podjetje Elpa pa je nominirano v kategoriji izdelek, kjer nastopa s protihrupno napravo za tirne zavore na ranžirnih kolodvorih.

Prvi dan letošnje konference v torek bo potekal na temo "From a single to a shared view" in bo namenjen obravnavi listine okoljskih pravic ter vključevanju državljanov v procese odločanja o okolju. V srdo bodo pod naslovom "From an economic environment to an environmental economy" nastopajoči razpravljali o tem kako uravnotežiti konkurenčnost gospodarstva in okolje. Med izstopajočimi naslovi so eco-business, trajnostna borza in zeleno oglaševanje. Tretji dan bo namenjen osvetlitvi 25 obletnice "ptičje direktive" in ozelenitvi Lizbonske agende. Odvijal se bo pod naslovom "From idealism to action". Zadnji dan pod motom "From the Baltic to the Black Sea" pa bo posvečen trajnostnemu upravljanju z morskim okoljem.


Več:
>>The Green Week Conference 2004
>>Generalna direkcija za okolje Evropska komisija
>>Evropska okoljska nagrada
>>Nominiranci za Evropsk okoljsko nagrado 2004 (*.pdf)

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh