info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
12. 5. 2004

Willowart - umetniški projekt za otroke in odrasle*

Nada Kirn, Maja Simoneti
Od 5. do 15. maja 2004 v vrtcu Zelena jama na Fužinah v Ljubljani čisto na poseben način proslavljajo vstop Slovenije v Evropsko unijo. Na območju otroškega igrišča te dni otroci in odrasli pod vodstvom umetnikov sadijo vrbove veje v obliki paviljonske konstrukcije. Umetnina bo po nekaj tednih pridnega zalivanja začela odganjati prve poganjke in zrasla v prostor otroškega igrišča na katerem je postavljena.

Na pobudo mladinske iniciative je Šola uporabnih umetnosti FAMUL STUART skupaj z Združenjem staršev in otrok SEZAM zasnovala projekt WILLOWART, ki je prvi podoben dogodek izveden v slovenskem prostoru. Projekt Willowart - izgradnja parkovne konstrukcije iz vrbovih vej sodi med preizkuse uporabe umetniških praks za spodbujanje novih socialnih praks in okoljevarstvenih vidikov posegov v okolje. V Sloveniji delavnica poteka pod vodstvom nemškega umetnika in »LandArtista« Jana Deicka ter ob pomoči mentorjev in študentov šole Famul Stuart ter zainteresiranih posameznikov in skupin.

Vrtec Skala na Fužinah / Brodarjev trg 8 / je 8.maja gostil Fešto in tako proslavil razširitev EU in slovenski vstop v unijo. Združenje staršev in otrok Sezam, Vrtec Zelena jama - enota Fužine, Skala, Društvo Vita, Šola Nove Fužine, Športna unija Slovenije še nekatere druge organizacije so pripravili dogodek - sklop zabavnih, športnih in družabnih dogodkov v Fužinah, ki je zbral okoli 1000 obiskovalcev, staršev, mladostnikov in seveda otrok iz Ljubljane.

Slavnostnemu dogodku sledijo delovni dnevi. Rezultati dela so že vidni. Konstrukcija kaže končno obliko, sodelujoči so se med sabo dobro spoznali in povezali na čisto poseben, nov način. Tudi otroci in mladi, ki niso varovanci vrtca Skala, so dobili svojo priložnost. Delovno sodelovanje uporabnikov igralnih površin je znano najboljši način za zadovoljstvo z ureditvami in hkrati tudi najučinkovitejša zaščita pred uničevanjem, zato bo nova pridobitev gotovo še dolgo razveseljevala še marsikoga.

Projekt "Willowart" je doslej naletel na dobre odzive s strani sodelujočih organizacij, medijev in ostale javnosti. Že uvodno predavanje nemškega umetnika in vodje delavnice "WILLOWART" na Šoli uporabnih umetnosti v Fužinah je bilo izredno dobro sprejeto s strani obiskovalcev in medijev.

Na kraju dogajanja bo ponovno veselo bo v sredo popoldne, ko bodo peli in otroci in bo splošna zabava trjaal do večernih ur. OB 20 uri bo predvajan tudi video učitelja Karberja, nemškega arhitekta, ki s podobno ustvarjalno tehniko gradi še posebno zanimive zgradbe, prave katedrale iz vrb, šotore, garaže in parkovne paviljone.

* Projekt WillowArt je podprt s strani Programa Mladina, Urada vlade za informiranje, Mestne občine Ljubljana in Podjetja Rast.


Več:
>>Willowart Fužine / fotografije 1
>>Willowart Fužine / fotografije 2

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Počastitev vstopa Slovenije v EU obeležna v prostoru in igralnem vsakdanu fužinskih malčkov


Primer zeleneče paviljonske konstrukcije.

Postavljanje konstrukcije v Fužinah.
na vrh