info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 4. 2004

1000 let Bleda

Matevž Čelik
Te dni je Bled praznoval 1000 let prve pisne omembe. V prostorskih okvirih praznovanje mineva pod težo številnih težav, ki so pravzaprav simptomatične za ves slovenski prostor.

Bled je bil pred letom '91 podvržen agresivni modernizaciji, ki ga je oropala številnih privlačnih ambientov v njegovih urbanih jedrih. V letih po osamosvojitvi pa smo v tem majhnem kraju lahko priča prav vsem tranzicijskim prostorskim simptomom. Bled je bil podvržen in je še vedno v krču denacionalizacijskih postopkov, zaradi katerih je ob tisočletnici zapuščen Blejski otok. Bitenčeva dediščina propada tudi na Gradu, ki se mu obeta prenova. Ko slišimo, da se je loteva država s svojimi razpisi, pa se nam že vnaprej ježijo lasje.

Stara podjetja so propadla. Prihajajo novi lastniki, nekateri brez potrebnega znanja o turistični branži in z brezvestnim investiranjem v tem občutljivem prostoru.

Država še vedno ne ve, kaj bi z Bledom. Tako ga na eni strani stiska s projektom za doinstalacijo hidroelektrarne v Mostah, na drugi pa z neizgrajeno, že dvajset let načrtovano obvoznico. Nacionalna turistična strategija govori o povečevanju nastanitvenih kapacitet in zagotavljanju programov za celoletno sezono, vendar je vse skupaj prepuščeno improvizaciji lokalnega gospodarstva. Občina je, kar je v Sloveniji postalo pravilo, tudi na Bledu izjemno slab advokat javnosti, čeprav se nemalokrat trudi.

Trenutno na Bledu v turizmu dela manj kot polovica aktivnega prebivalstva. Vse večim pa se zdi, da to ni več njihov domači kraj in si krčevito prizadevajo za ohranitev lastnega okolja. Priča smo navzkrižju interesov turističnih razvojnikov in prebivalstva.

Kljub temu pa skušamo biti optimisti in ugotoviti, kako Bled ponovno dvigniti z dna, kamor ga je pahnila polpretekla zgodovina.


Več:
>> Bled - 1000 let dohodkov in stroškov

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Ob 1000 letnici se na Bledu tudi gradi. G&P Hoteli na svoji terasi postavljajo bazenski kompleks, ki mu lokalna civilna iniciativa nasprotuje zaradi izpostavljene lege.
na vrh