info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
6. 4. 2004

Avstrijci rešujejo Miesa na Češkem

Matevž Čelik
S problematičnimi natečaji in varovanjem moderne arhitekturne dediščine očitno nimamo težav le v Sloveniji. Izgleda, da gre za tranzicijski simptom, ki se pojavlja tudi na Češkem. Nabiralnik župana v češkem mestu Brno utegnejo v kratkem zasuti številna pisma z opozorili in pozivom po ustreznem ravnanju z znamenito vilo Tugendhat, ki jo je za nemškega industrialca v letu 1930 načrtoval Mies van der Rohe.

Vila Tugendhat ni le izjemen primer modernistične arhitekture, temveč je tudi izjemna kulturna dediščina, ki so jo uvrstili celo na Unescov seznam svetovne dediščine.

Obnova vile je bila pred kratkim predmet javnega razpisa, na katerega letijo očitki, da se je osredotočil na komercialne interese in ogrozil ohranitev neprecenljivega arhitekturnega spomenika. Podjetje, ki je zmagalo na natečaju za obnovo, menda nima nikakršnih pomembnih referenc s tega področja, saj se je doslej ukvarjalo s posredovanjem nepremičnin, prodajo računalniških programov, fotokopiranjem in gradbenimi deli. Med osebjem podjetja ni kvalificiranih arhitektov, ki naj bi zagotovili ustrezen projekt prenove. Pri razpisu so si v omenjenem podjetju pomagali z lažnimi zagotovili, ko so se sklicevali na nekaj uglednih imen kot konzultantov, da bi zavedli žirijo.

Architekturzentrum z Dunaja je skupaj z umetnostnim zgodovinarjem Stephanom Templom na župana Brna naslovil odprto pismo, v katerem ga opozarja, da je mesto Brno v tem trenutku moralno in etično odgovorno, za zagotovitev obstoja tega arhitekturnega spomenika v neokrnjenem stanju. V tem smislu ga opozarjajo, naj mesto Brno še enkrat premisli, komu je poverilo prenovo, saj utegne slabo ravnanje s svetovno dediščino odločilno vplivati na ugled mesta v svetu. Architekturzentrum tudi poziva vse arhitekte, tiste ki se ukvarjajo z zgodovino arhitekture in druge kulturne delavce, da ga podprejo pri njegovih prizadevanjih.

Mi ob tem lahko sicer ugotovimo, da naši modernistični arhitekturni artefakti niso na Unescovih seznamih. Vendar smo jih že davno evidentirali, kljub temu pa jih kulturno ministrstvo in Zavod za varstvo kulturne dediščine še vedno nista uspela tudi formalno zavarovati. In tudi v primerih, ko bi lahko pritisnili na gumb za rešitev posameznih hiš, tega odgovorni niso storili. Na tem področju nas zato pravzaprav čaka še veliko drugačnega dela. Napačno bi namreč bilo, če bi nadaljnji obstoj in vzdrževanje tem hišam zagotovile le evidenčne številke. Ohranjanje tistih arhitektur, ki v korpusu nacionalne kulture predstavljajo nepogrešljive člene bi moralo postati norma. Da nam ob primerih, kakršna je šola arhitekta Eda Mihevca na Bonifiki, o kateri smo poročali prejšnji teden, ne bi bilo potrebno neprestano žugati s paragrafi, bo treba stvari premakniti tudi v glavah. Zaenkrat lahko samo upamo, da bomo ustrezno ravnanje s svojo moderno arhitekturno dediščino uspeli zagotoviti sami in kakšno pokroviteljsko posredovanje iz Evrope pri tem ne bo potrebno.


Več:
>>Tudi od Mihevčeve "Stonoge"... / TrajekT, 29.03.2004

Povezave:
>>Architekturzentrum Wien
>>Odprto pismo županu Brna
>>Vila Tugendhat
>>Unescova svetovna dediščina
>>World Monument Watch

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Mies van der Rohe, Vila Tugendhat, Brno

Notranjščina z znamenito steno iz oniksa.
na vrh