info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
23. 3. 2004

Kaj bo z nagrado za investitorje in arhitekte?

Uredništvo
V teh dneh so v preteklih treh letih na celjskem sejmišču podeljevali nagrade za arhitekte in investitorje Domofin. Letos razpisa za nagrado ni bilo moč zaslediti, pa tudi sejma Domofin, ki je v Celju običajno odprl vrata v marcu, letos ni.

Na Celjskem sejmu smo dobili informacijo, da bodo zaradi racionalizacije stroškov odslej sejem Domofin organizirali le vsaki dve leti. Letošjni Domofin naj bi delno nadomestil sklop Naš dom v okviru sejma Energetika. Zaradi tega letos tudi niso razpisali nagrade, niso pa se še dokončno odločili ali bi jo v bodoče sploh še podeljevali.

Pobuda za podeljevanje nagrade, kjer bi za izvedbo kvalitetne arhitekture nagradili tudi investitorja je prišla z Društva arhitektov Ljubljana, v času, ko mu je predsedoval Grega Košak. Nagrado so podeljevali tri leta. Lanskoletni nagrajenci so bili: Poslovni objekt Linde M.P.A. (Linde M.P.A. ter Vesna in Matej Vozlič), Hiša na Kovskem vrhu (Ivan Hozjan ter Miloš Florjančič, Matej Blenkuš, Jerneja Fisher-Knap), Stanovanjski blok v Lescah (Alpdom ter Matevž Čelik in Saša Bunčić), Poslovna stavba Bossplast (Bossplast d.o.o. ter Tadej Glažar, Vanja Gregorc, Arne Vehovar in Aleš Vrhovec).

Menda si društvo arhitektov odkar je izvedelo za spremembe sejemskega koledarja v Celju prizadeva, da bi nagrado v bodoče podeljevali v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, kjer pa še iščejo pravega sogovornika.

Nagrada Domofin je bila velik potencial za popularizacijo večje kulture investiranja. Poleg nagrade, ki jo je pričelo podeljevati podjetje Trimo, je bila ena redkih pobud, ki je skušala izkoristiti promocijske potenciale uspešnega sodelovanja gospodarskih subjektov in strokovnih organizacij. Z znanjem in vedenjem podprti investitorji imajo lahko velike zasluge za to, da kvalitetna arhitektura zaživi v realnem prostoru. Obratno je dobra arhitektura lahko učinkovito marketinško orodje in sredstvo za ustvarjanje identitete podjetja.

Ugotavljamo, da si v krogih investitorjev nagrada ni izborila svojega mesta, vsaj ne v taki meri kot med arhitekti. Vprašanje je, ali lahko k temu pripomore morebitna selitev pod okrilje Gospodarske zbornice. Za promocijo arhitekture in kvalitetnega urejanja prostora bo brez dvoma škoda, če podobne nagrade v prihodnosti ne bi več podeljevali.

Pri tem pa se lahko vprašamo o bistvu podeljevanja arhitekturnih nagrad v Sloveniji, razlogov za nagrajevanje in ciljev, ki jih s tem želimo doseči. Seveda je vsak, ki prejme nagrado vesel prestiža in pozornosti, ki je je ob tem deležen. Vemo pa tudi, da imajo nagrade tudi dodatno sporočilno "MOČ". S podelitvijo nagrade podeljevalec določeni javnosti običajno želi poslati točno določeno sporočilo.

Zato je bila nagrada, ki je povezovala investitorja z avtorjem arhitketurnih rešitev odločna zamsiel. Ker pa so investitorji ostali razmeroma imuni, je morda treba ugotoviti, da izbora "dobrega" arhitekta investitorji v Sloveniji še ne povezujejo usodno z uspešnostjo investicije. To seveda lahko pomeni dvoje. Po slabšem scenariju bi lahko trdili, da se v slovenskem prostoru mora zgraditi toliko novega, da kvaliteta arhitekture ne predstavlja bistvenega kriterija. V boljšem scenariju pa neodzivnost lahko povežemo z "neznanjem" slovenskih investitorjev in kupcev nepremičnin. V obeh scenarijih pa gre predvsem za različne razsežnosti (ne)znanja. Ker so orodja za premagovanje simptomov neznanja že dolgo in razmeroma dobro znana, bi lahko pričakovali, da se bodo razmere na področju nagrajevanja v bodoče le še izboljšale.


Več:
>>A.biro

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Grega Košak
Iščemo sponzorja, 29.3. 2004, 12:34

V vmesnem času sem že poslal najavljeno pismo na Gospodarsko zbornico Slovenije, njenemu predsedniku g. Jožku Čuku, z vso pripadajočo dokumentacijo (inkluzive Vaš odmev v zadnjem Trajektu!).Na razstavi "Lipicanci" v NG pa sem ga tudi ustno nagovoril na isto temo. Let's wait!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Lani nagrajena Hiša na Kovskem vrhu: investitor Ivan Hozjan ter arhitekti Miloš Florjančič, Matej Blenkuš, Jerneja Fisher-Knap, vsi A.biro


Lanska nagrada: Poslovni objekt Linde, investitor Linde M.P.A. ter arhitekta Vesna in Matej Vozlič (foto: B. Budja)
na vrh