info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 3. 2004

Ministrstvo zanimajo izkušnje mladih

Matevž Čelik
Z Ministrstva za okolje, prostor in energijo (MOPE) so nas obvestili, da pri njih ponovno potekajo redna neformalna strokovna srečanja, tokrat na temo: Prostor, graditev, zemljišča in stanovanja. Prihodnji mesec organizirajo letošnje drugo srečanje, ki ima delovni naslov Izkušnje prostorskega načrtovanja in urejanja v tujini.

V sporočilu, ki ga je podpisal državni sekretar Novak, je zapisano, da si na srečanje, ki bo v četrtek 1. aprila 2004, želijo k sodelovanju pritegniti predvsem mlajšo generacijo arhitektov, urbanistov, prostorskih načrtovalcev, gradbenikov in drugih strok. Od mladega načrtovalskega kadra bi radi pridobili nekaj informacij o izkušnjah s področja prostorskega načrtovanja v drugih državah. Zanima jih praktično vse, od prakse, različnih študij, kot tudi šolanja. MOPE namerava predstavljene izkušnje uporabiti kot eno od izhodišč za kritično ovrednotenje slovenske prakse prostorskega načrtovanja. Na srečanju naj bi tako pridobili nekaj priporočil in usmeritev za izboljšanje domače prakse ter hkrati vzpodbudili za razpravo o možnostih prenosa pozitivnih izkušenj v slovenski prostor.

Različna neformalna srečanja so v zadnjem času očitno priljubljena oblika komuniciranja uradnega dela stroke s strokovno javnostjo. Pogovori po zgledu posvetovanj pri predsedniku republike prav gotovo pomenijo sproščanje nekaterih nakopičenih napetosti in možnost, da do besede pridejo tudi tisti, ki sicer težje vplivajo na odločitve odgovornih. V tem smislu očitno skuša delovati tudi nova arhitekturna zbornica, ki je konec februarja že organizirala podoben posvet o arhitekturni praksi v Sloveniji.

Ob tem naj spomnimo, da nas "praksa iz tujine" opominja tudi na to, da Slovenija potrebuje ustanovo, ki bi se aktivno ukvarjala s promocijskimi in popularizacijskimi aktivnostmi na področju arhitekture, gradnje in urejanja prostora. V tem primeru bi MOPE lahko v miru delalo na ključnih in perečih prostorskih problemih, za katere je odgovorno in mu ne bi bilo potrebno izgubljati časa z organizacijo neformalnih posvetov. Po analogiji tujih zgledov platformo za tovrstno pridobivanje novih informacij predstavljajo arhitekturne hiše, centri, inštituti, ali kakorkoli že tovrstne institucije imenujejo v različnih evropskih državah. Delovanje takšnih ustanov je tudi veliko bolj transparentno. Ni namenjeno zaprtemu krogu "ciljnih javnosti", temveč v obliki različnih prireditev, od razstav do posvetov, vsak trenutek na voljo celotni javnosti.

Vsekakor ne bi bilo zaželjeno, da takšna srečanja izpadejo kot prvoaprilska šala. Odpiranje komunikacije je zelo dobrodošlo. Uspeh takšnih in podobnih srečanj v bodoče pa bo odvisen predvsem od tega, kako jih bodo razumeli udeleženci. Zato bi morala biti vsebinsko dovolj domišljena, da bi ne prevladal vtis navideznega reševanja odprtih vprašanj. Za utrjevanje resne namere po sodelovanju s strokovnimi javnostmi, ni dovolj zgolj povabilo za skupno mizo. Po srečanju mora vsaj prevladati občutek interesa za ponovno srečanje. Reševanje problemov, ki jih srečanja odpirajo, pa se mora čimprej odraziti v izboljšavah v praksi.

Zaenkrat še ni znan točen čas prvoaprilskega srečanja in kdo ga bo vodil. Ministrstvo pa se priporoča, da predlagate ali priporočite posameznike, ki bi s predstavitvijo svojih izkušenj na tujem lahko prispevali k razmisleku o možnostih izboljšanja domače prakse in tako prispevali k učinkovitejšemu uresničevanju prostorsko razvojnih ciljev, ki so si jih zadali na ministrstvu.

Pobude, predloge in druga vprašanja v zvezi s potekom strokovnega srečanja naslovite na gospo Jeleno Torbica (e-mail jelena.torbica@gov.si) ali pokličite na tel. št. 01/478 7051. Zaželen je čimprejšnji odziv.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

moz
Brez naslova, 17.3. 2004, 10:03

ej, ampak ta montaza kaze na ironicno ambicijo kandidatov za mestne vijake, v kadru namrec ni vec prostora za se kaksno brihtno cebulo, ki tudi poganja na mocvirju!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh