info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 3. 2004

Rumene strani, kopalnica in Hotel Palace

Matevž Čelik
Včerajšnji dan je bil za arhitekturno pisarno Sadar Vuga poln dogodkov. V ljubljanski galeriji Škuc je v večernih urah potekala predstavitev novih spletnih strani. Dopoldan so uradno otvorili stanovanja v Trnovskem pristanu, ki je že dobil nekaj popularnih imen Kopalnica, Močerad, Salamander.... Dokončno pa so tudi potrdili novico, da se je natečajna žirija, ki je ocenjevala predloge za prenovo Hotela Palace v Portorožu, odločila, da jim poveri nadaljnje delo na projektu.

Spletne strani so sodelavci Sadar Vuga v sodelovanju z oblikovalci Designers Republic in programerji Parsek pripravljali dobro leto. Kot je na predstavitvi dejal Boštjan Vuga, so bili in so še vedno zahteven naročnik, zato bodo še naprej delali na izboljšavi predstavitvenih strani. Spletne strani so vzpostavili po sedmih letih delovanja pisarne, odločili pa so se, da se na njih popolnoma razgalijo v smislu, da vsak projekt pokažejo v celoti, od prvih zasnov in konceptov, do končnega rezultata. Med slovenskimi biroji so prvi, ki so se odločili za tako temeljito predstavitev.

Stanovanja v Trnovskem pristanu že nekaj časa burijo domišljijo mimoidočih, ki si ogledujejo nenavadno pisano keramično fasado. Arhitekti v sodelovanju z investitorjem pripravljajo še izdajo publikacije, v kateri bodo tudi skupaj z bodočimi stanovalci predstavili razvoj projekta. Koncept kondominija Trnovski pristan, kot so ga sami poimenovali, oblikujejo po njihovem tri glavna izhodišča. S prvim so si zadali oblikovati hišo v parku in doseči, da se del parkovnih površin prelije tudi v hišo. Drugo izhodišče je bilo posvetiti vso pozornost načrtovanju enkratne atmosfere na vhodu v hišo, kot tretje pa so želeli zasnovati skrajno individualizirana stanovanja. Hišo obkroža vrt, ki jo loči od sosednjih stanovanjskih hiš. Dinamična razporeditev stavbnih volumnov v zasnovi naj bi omogočala optimalno naravno osvetlitev ter povezavo stanovanj z zunanjim prostorom preko velikih zazelenjenih teras, balkonov in zimskih vrtov.

Domišljijo pa burijo tudi visoke cene 15 stanovanj, velikih od 73 do 290 kvadratnih metrov, ki jih je bilo zaslediti v prispevkih nekaterih časopisov. Cene naj bi se gibale med 2.555 in 2.625 evrov za kvadratni meter. V na splošno problematičnem ozračju na področju stanovanjske gradnje v Sloveniji slabe ocene ob tovrstnih projektih letijo predvsem na naročnike. Ne glede na kvaliteto arhitekturnega oblikovanja kondominiji ter druge oblike takoimenovanih "gated communities" dobivajo negativno konotacijo v smislu socialne segregacije stanovalcev. Neprestano pa se pojevlja tudi vprašanje pojmovanja luksuza, ki ga ponudniki stanovanj propagirajo predvsem v obliki dodatnega varovanja in ograjevanja sosesk. Trnovski pristan v tem pogledu sicer predstavlja določen korak naprej, saj je dovolj luksuzna že lokacija stanovanj ob najlepšem delu obrežja Ljubljanice in v bližini mestnega središča, pa tudi odločitev za priznane arhitekte.

Včeraj pa so Sadar in Vuga arhitekti dobili tudi dokončno potrditev, da so izbrani za načrtovanje prenove Hotela Palace v Portorožu. Na vabljenem natečaju so se pomerili z arhitekturnimi pisarnami Ravnikar Potokar, Omnia Arhing ter arhitekti iz tujine, ki pa se natečaja niso udeležili. Hotel Palace je že več kot dvajset let zaprt, njegova prenova pa naj bi Portorožu ponovno vrnila značaj ekskluzivnega severnojadranskega letovišča.

Sadar in Vuga sta se v tem času merila tudi na mednarodnem natečaju za umetniško zbirko Herberta W. Liauniga v Suhi (Neuhaus) na avstrijskem Koroškem. Glede na glasovanje, ki je potekalo na spletnih straneh koroškega Kleine Zeitunga, jim je tudi tam dobro kazalo, saj so do konca vodili s 46% prejetih glasov. Po zadnjih informacijah pa je na natečaju zmagala Francozinja Odile Decque.


Več:
>>Sadar Vuga Arhitekti
>>Kleine Zeitung / 21. 02. 2004

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

www.sadarvuga.com
Kondominij Trnovski pristan

na vrh