info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 3. 2004

Evropska nagrada za javne prostore

Ivan Stanič
Središče za sodobno kulturo v Barceloni vabi k sodelovanju pri podpori gibanju za javne prostore v Evropi. V ta namen so leta 1999 organizirali razstavo Osvajanje Evrope: urbani javni prostori 1980–1999. Že naslednje leto so v sodelovanju z francoskim inštitutom za arhitekturo organizirali natečaj in začeli podeljevati dvoletne Evropske nagrade za urbane javne prostore. Pobudi so se nato pridružili Architektzentrum z Dunaja, Nederlands Architecturinstitut iz Rotterdama in The Architecture Foundation iz Londona. Leta 2002 so že prijeli več kot 100 predlogov za nagrado iz šestnajst evropskih držav.

Pod pokroviteljstvom Programa Gaudi, ki ga podpira Evropska komisija, so skupaj oblikovali Evropski arhiv urbanih javnih prostorov – medmrežno zbirko, kjer so predstavljeni vsi predloženi projekti.

Nagrado za leto 2002 je prejela berlinska pisarna Kiefer Landschaftsarchitektur za projekt preureditve nekdanje železniške postaje Eilenburg v Leipzigu v nov mestni park. Projekt je pisarna pridobila na javnem natečaju s predologom, ki je zadoščal željam po sodobnem oblikovanju, upoštevanju ekoloških zahtev in povazavah z okolico. Obenem pa je natečajni predlog obravnaval maksimalno stopnjo vključevanja javnosti v projekt. Posvečal se je tudi vprašanjem v ozadju projekta, kakršna so na primer težavna ureditev lastništva in financiranje. Za območje obdelave je bila značilna pisana zbirka, zgradb, ki so jih večino že porušili. Čezenj teče tudi nadzemna napeljava mestnega toplovoda, ki je morala ostati takšna, kot je bila. Ureditev parka tvori čitljiv okvir, ki ga ustvarja glavna os z zelenjem. Prečno jo sekajo kovinske kulise in gredice. Gredice so oblikovane kot nekakšni "kompostniki", ki jih je bilo v toku izvedbe možno napolniti z gradbenimi odpadki iz porušenih objektov, v to delo pa so se lahko vključili tudi lokalni prebivalci. Rezultat je linijsko artikuliran prostor, ki se jasno navezuje tudi na zgradbe v soseski.

Organizator že vabi k kandidiranju predlogov za Evropsko nagrado za urbane javne prostore za leto 2004. Predlagatelji so lahko javne institucije, ki naročajo projekte in/ali avtorji posameznih ureditev. Rok za oddajo predlogov je 19. april 2004.

Več o delovanju Središča za sodobno kulturo Barcelona in nagradi ter pogojih za sodelovanje je dosegljivo na medmrežnih straneh središča, tiskana brošura je na razpolago v knjižnici Urbanističnega inštituta RS, Trnovski pristan 2, Ljubljana.

Dodatne informacije vam bodo posredovali sodelavci Središča za sodobno kulturo v Barceloni na naslovu: Centre de Cultura Contemporaneia de Barcelona (CCCB), Montalegre, 5, E-08001 Barcelona, Tel: +34 93 306 41 00; Fax: +34 93 306 41 01, E-pošta: urban@cccb.org


Več:
>> Središče za sodobno kulturo Barcelona
>> Program Gaudi

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Nagrada za leto 2002: Nov mestni park na zemljišču nekdanje železniške postaje Eilenburg in reorganizacija prometa v okolišu, Leipzig
Naročnik: Mesto Leipzig
Avtor: Kiefer Landschaftsarchitektur, Gabriele G. Kiefer
Pričetek del: 1998
Zaključek del: 2003
Površina: 63.000 m²
Vrednost investicije: 3.250.000 €na vrh