info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
19. 2. 2004

Da tudi arhitekture ne bi izbrisali...

Matevž Čelik
Na Pobudo za ustrezno umestitev arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma v Nacionalni program za kulturo, ki jo je Trajekt 28. januarja 2004 v imenu ustvarjalcev zastopanih v društvih, Zbornici za arhitekturo in prostor, na Fakulteti za arhitekturo ter Oddelku za krajinsko arhitekturo, ki so se s podpisi pridružili pobudi, od ministrice za kulturo Andreje Rihter nismo prejeli nobenega odgovora.

Že 30. januarja pa nam je odgovoril Svet za kulturo pri Vladi RS. Kot pravijo v sporočilu, ki ga je podpisal sekretar Albert Kos, Svet za kulturo to pobudo v celoti podpira, saj je v Svetu to problematiko neprestano odpiral tudi njegov pokojni član Savin Sever. Njegova prizadevanja so žal ostala v predlogu Resolucije o nacionalnem programu za kulturo nedorečena in skoraj neupoštevana.

Ker je bil predlog Resolucije v trenutku, ko je Trajekt poslal pobudo na omenjene naslove, že v parlamentarnem postopku, ga je bilo mogoče spreminjati le z amandmaji. Seveda smo bili takoj deležni tudi vprašanja, "kje smo bili do zdaj", zakaj nismo urgirali prej. Glede na to, da se je Nacionalni program za kulturo usklajeval skoraj dve leti, se še vedno zdi nepojmljivo, da nihče od odgovornih nikoli ni pomislil, da si arhitektura v njem zasluži podrobnejšo obravnavo in arhitekti nikoli niso bili povabljeni k njegovemu usklajevanju. V tem smislu je bila po našem mnenju pomanjkljiva že analiza stanja na področju kulture, ki očitno ni celovito zajela stanja na področju arhitekture. Tudi v aktivnostih, ki jih izvaja Evropa v okviru svojih kulturnih programov je konec koncev arhitektura obravnavana kot posebno področje, ne kot le ena od dejavnosti med vizualnimi umetnostmi.

Tako smo pri Trajektu pripravili tudi amandmaje in jih pravočasno, 4. februarja 2004 pred sejo parlamentarnega Odbora za kulturo, poslali v Državni zbor. Zanje se je zavzela poslanka Majda Širca in jih v poenostavljeni verziji del predstavila odboru, del pa še čaka na obravnavo v Državnem zboru. Novo poglavje v Resoluciji naj v tej fazi ne bi več prišlo v poštev, zato naj bi bila arhitektura podrobnejre in bolj smiselno obdelana v poglavju Vizualne umetnosti, tako kot v zadnjem predlogu besedila.

Ob prizadevanju za vključitev arhitekture v kulturni program se je izpostavilo tudi vprašanje pristojnosti, saj naj bi bila arhitektura pod patronatom okoljskega ministrstva. To je po mnenju Trajekta tudi eno ključnih vprašanj, zaradi katerega trpi promocija dobrih prostorskih in arhitekturnih praks. Urejanje poklicnih pravil ter prostorska regulativa nedvomno spadajo v pritojnosti Ministrstva za okolje prostor in energijo. Za popularizacijo, razstavno dejavnost, založništvo in dokumentiranje ustvarjanja na področju arhitekture pa v Evropi že od nekdaj skrbijo kulturni resorji, kamor spada tudi Arhitekturni muzej, za katerega potekajo prizadevanja, da se ga "poviša" iz mestnega v državnega. Dokler arhitekture tudi v Sloveniji ne pričnemo obravnavati v smislu pomembnega poglavja kulture, bosta njeno pojmovanje in status razvrednotena zgolj na gradnjo in zemljiško špekulacijo. Ministra Kopača smo že nekajkrat slišali reči, da bo z vsemi silami branil interese investitorjev. Prav. To je tudi njegova naloga. Vendar glede na dejstvo, da je arhitektura po sedanji interpretaciji zgolj v njegovi pristojnosti, to pomeni, da dobra prostorska praksa in arhitektura v vladi nimata svojega zagovornika.

Predlog Resolucije o nacionalnem programu za kulturo je zdaj na sporedu ponedeljkove seje Državnega zbora. Upamo seveda na najboljše, da ne bi v bodoče ugotavljali, da je bila tudi arhitektura nekoč "izbrisana".


Več:
>>Arhitektura ni kultura? / TrajekT 27.01.2004
>>Skupna pobuda vse stroke ministrici... / TrajekT 02.02.2004
>>Državni zbor / napovednik
>>Europe and Culture / Evropska komisija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

nanja bertok dragič
pohvala, 23.2. 2004, 08:57

bravo!
sile ste!
z vami držim pesti, da bo vaše delo obrodilo sadove-neupoštevanje vloge arhitekture v slovenski kulturi bi bilo nedopustno in predvsem ne v interesu investitorjev in seveda v interesu vseh, ki se aktivno ukvarjamo z arhitekturo v vseh njenih razsežnostih.
lep pozdrav
nanja bertok dragič


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.



na vrh