info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
2. 2. 2004

Skupna pobuda vse stroke ministrici Rihterjevi

Uredništvo
| Ljubljana, 28. januar 2004 | Pobudo za ustrezno uvrstitev arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma v nacionalni program za kulturo so prejšnji teden podprle praktično vse strokovne organizacije in šole. Nanjo so se s svojo podporo odzvali: Društvo arhitektov Ljubljana, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Fakulteta za arhitekturo in Oddelek za krajinsko arhitekturo pri Biotehniški fakulteti.

Pobudo smo skupaj z naštetimi društvi, zbornico in fakultetama naslovili na ministrico za kulturo, Andrejo Rihter in predsednika Sveta za kulturo pri vladi RS Slavka Pregla. Obenem smo z elektronsko pošto nanjo opozorili predsednika državnega zbora Boruta Pahorja, predsednike vseh poslanskih skupin v Državnem zboru in posamezne poslance.

S pobudo smo danes poslali tudi ministru za okolje in prostor g. Kopaču ter državnemu sekretarju Jožetu Novaku in ju opozorili na boljše medresorsko usklajevanje prostorskih zadev znotraj vlade. Na naše elektronsko sporočilo o pobudi sta se z odobravanjem do danes odzvali edino poslanki Majda Širca in Jerica Mrzel.

Če se še vedno želite pridružiti pobudi, jo lahko odprete na spodnji povezavi, natisnete in pošljete na naslov Trajekt, zavod za prostorsko kulturo, Gornji trg 10, Ljubljana.


Več:
>>Pobuda ob resoluciji o nacionalnem programu za kulturo

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Gojko Zupan
Celostna obravnava, 3.2. 2004, 08:41

Spoštovani!

Pametno bi bilo, da bi pobudo poslali tudi drugim društvom, npr. Društvu oblikovalcev, Slovenskemu umetnostnozgodovinskemu društvu, Društvu konservatorjev Slvoenije in podobno.
Del poslane pobude je v pristojnosti Ministrstva za šolstvo in šport, del gotovo tudi zadolžitev Vlade kot celote (promocija države skozi arhitekturo etc.)
Kakovostna arhitektura, njena promocija in varovanje kulturne dediščine pa ne bo mogoča brez ustrezne davčne politike, ki bi razbremenila kulturne spomenike in vzdrževalce teh spomenikov. Zato predlagam, da se pobudo dopolni in zaokroži.

Gojko Zupan


Grega Košak, arhitekt
Arhitekturni muzej Ljubljana, danes in tu, 3.2. 2004, 11:52

Čemu in komu sploh služi ustanova: Arhitekturni muzej Ljubljana, če ga, kot zgleda, aktualna arhitekturna problematika sploh ne zanima. Vprašanje se upravičeno postavlja tako njegovemu naslovniku, zlasti pa njegovim zvestim finanserjem. Bil bi skrajni čas, da ( po ukinitvi tega, l. 1995!) AML zopet dobi Svet, ki bi repozicioniral in odgovorno umestil njegovo poslanstvo v strokah in družbi.

Aleksander Štular, arhitekt
Seveda,, 3.2. 2004, 15:47

pa čeprav na tem mestu ne bi razpravljal o tem, ali je arhitektura vrednota sama po sebi (v smislu zvestobe svojemu kanonu prav gotovo) ali pa je odraz vrednot družbe, v kateri nastaja. Verjetno oboje, v vsakem primeru pa je nujna čim večja interakcija oziroma javno odzivanje na dogajanje na tem področju. Minimalno institucionalno spodbudo tega procesa pa bi bilo v vsakem primeru nujno zagotoviti.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh