info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
29. 1. 2004

Predstavitev monografije o Savinu Severju

Matevž Čelik
V torek 03. februarja ob 18. uri bo v knjigarni Konzorcij v Ljubljani predstavitev monogravije Savin Sever, arhitekt. Monografija o arhitektu je izšla konec lanskega leta na 149 straneh pri založbi Nuit. Besedilo avtorice Metke Dolenec spremlja tudi besedilo Aleša Vodopivca, urednik fotografije je bil Miran Kambič, za oblikovanje in prelom pa je poskrbel Bojan Pavšek.

Monografija je nastala iz diplomskega dela, ki ga je avtorica izdelala pod mentorstvom izrednega profesorja Milčka Komelja in ga leta 2002 zagovarjala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete.

Lani preminuli arhitekt Savin Sever je prav gotovo avtor na katerega celovito obdelavo smo že (pre)dolgo čakali. Pomen njegovega dela, ki navdušuje vse generacije arhitektov, širši javnosti še nikoli ni bil celovito predstavljen. Medtem so tako porušili že tri njegove zgradbe, arhitekture velikega pomena za razvoj slovenskega mišljenja o prostoru: poslovno-tehnični center Avto moto zveze Slovenije, Učne delavnice za gluho mladino in Sejmišče v kranju.

Podelitev Plečnikove nagrade za pomemben prispevek k razvoju slovenske arhitekture je bila poleg priznanja Savinu Severju tudi poskus z odmevnim priznanjem prispevati k ozaveščenju javnosti o visokem pomenu njegove arhitekture in preprečiti uničenja moderne arhitekture, kakršnega so bila deležna njegova dela.

K dokončni umestitvi Severjeve arhitekture v širšo kulturno zavest pa bo prav gotovo dodobra pripomogla tudi pričujoča monografija.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

maja
Brez naslova, 6.2. 2004, 22:56

draga metka,

se enkrat cestitke in hvala za prelepo knjigo.
upam, da ti bo se kdo kmalu sledil in se bo zbirka monografij slovenskih arhitektiv koncno povecala.
res hvale vreden uspeh!
maja.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh