info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
27. 1. 2004

Mariborski otok zaenkrat rešen

Uredništvo
Glede na zadnje novice iz Maribora sta Mariborski otok in kopališče na njem zaenkrat rešena načrtovanih brezvestnih gradbenih posegov, ki so bili v preteklih tednih razlog za podpisovanje peticije.

Na seji mestnega sveta naj bi skoraj soglasno zavrnili sofinanciranje projekta v sedanji obliki in se sporazumeli, da se je potrebno prenove kopališča lotiti s potrebnimi strokovnimi podlogami. Projekt, ki je v sedanji obliki predvideval izgradnjo vodnih atrakcij s prepletom "jetrasto ledvičastih" bazenov, bi s takšno spremembo bazenske ploščadi pomenil uničenje znamenitega kopališkega kompleksa iz predvojnih časov. Proti takšnemu projektu so odločno nastopili mariborski arhitekti Stojan Skalicky, Uroš Lobnik in Andrej Šmid s pisanjem v Arhitekturni besedi v časniku Večer ter skupina Mikrourbanika, ki je na internetu organizirala podpisovanje peticije. Peticijo je do danes podpisalo preko 1200 ljudi iz vse Slovenije.


Več:
>>Peticija za Mariborski otok / TrajekT 21.01.2004
>>Otok mariborskih zakladov / Večer 08.01.2004
>>Peticija Mariborski otok / peticija

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

rek
zasluga vseh je zasluga treh?, 28.1. 2004, 09:09

Dejstvo je, da je kopalisce mariborski otok eno atraktivnejsih mestnih kopalisc, naravni habitat in je tako umescen v urbano kulturo mesta maribor. Nepojmljivo je, da projekti prenove taksne kvalitete nastajajo pod peresi gradbenih tehnikov in inzenirjev, da o zupanu, ki taksne sluzbe podpira ne govorim.
Perspektiva kopalisca mariborski otok je stvar vseh uporabnikov mesta kot tudi sirse okolice kar dokazuje tudi zbrano stevilo podpisov peticije za mariborski otok.
Kar pa se tice omenjenih treh arhitektov, ki so nastopili proti stihijski in nestrokovi resitvi predloga je zal razlog favoriziranje lastnih idej in resitev.
Zatorej, mariborski otok je zaenkrat resen, ker se je zgodil glas ljudstva


Matevz Celik
Saj urejanje prostora ni stvar zaslug, 28.1. 2004, 10:14

zato se v razmerah z obcinskimi sluzbami, ki bolj redko zastopajo javni interes, (kakor z drugimi besedami pravi tudi Rek,) niti najmanj nima smisla prerekat o tem, kdo je najbolja nastopil za resitev otoka. Otok je resen in pika.

šmid
favoriziranje lastnih idej?, 28.1. 2004, 10:52

dragi rek,
žal nikoli nisem izdelal kakršnekoli rešitve za spremembo česarkoli na mariborskem otoku, tak da ne zastopam in favoriziram lastnih idej in rešitev. mi pa gre na k***c odnos mesta do vseh javnih investicij. še posebno tak za lase privlečenih.
cela zgodba spomni na en članek, ki sem ga objavil v arhitekturni besedi takrat, ko se uprava iste kopališke firme kot upravlja mb otok, še ni odločila za razpis natečaja za preoblikovanje kopališča pristan. tudi tam so hoteli speljati mestno investicijo po domače, z naročilom, tudi tam je akcija arhitektov spodbudila natečaj in ta je izveden bistveno bolje, kot bi bila prenova in dozidava kopališča pristan brez natečaja. in tudi tam nisem zastopal lastnih idej in rešitev. še na natečaju nisem sodeloval.
tolko o interesih, favoriziranju lastnih idej in rešitev.
pa fajn se mej,
tvoj šmid


Stojan Skalicky in calotna skupina Mikrourbanike
otok še ni rešen, 28.1. 2004, 11:53

Mikrourbanika se je v medijih že nekajkrat javno izrekla, da se nihče izmed njenih članov ne misli in se ne bo udeležil javnega natečaja za prenovo Mariborskega otoka. Vsekakor pa bo še naprej zagovarjala razpis javnega natečaja, bdela nad oblikovanjem smernic za razpis natečaja in izvedbo le tega.

rek
eden za vse, vsi za mariborski otok, 28.1. 2004, 13:52

speljimo vodo na isti mlin. Naj se izvedejo projekti za "spremembo bazenske ploscadi", naj postane mariborski otok spet eno izmed atraktivnejsih mestnih kopalisc v srdenji evropi, naj strokovnjaki razlicnih profilov podajo relevantno mnenje, naj mestna uprava izvede korekten postopek in naj se izvede najkvalitetnejsi predlog (katerega koli strokovnjaka) - za vse ljudi.
pa fajn se mam in brez zamere (dlake na jeziku)


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh