info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
14. 5. 2010

Golf ni rešitev za turizem v Lipici!

Maja Simoneti
Te dni je predsednik Vlade Borut Pahor vznemiril javnost z izjavo, da podpira razvoj golfa v Lipici. Iz medijskih objav je očitno, da je z izjavo vznemiril tudi Svet Kobilarne in svoje koalicijske partnerje. Večina še dobro pomni, da je bila ureditev polnega igrišča za golf na območju posestva Lipica pred časom prepoznana kot sporna, ker je v nasprotju z varstvom lipicanca in kulturne krajine ter tudi zato, ker je v nasprotju s prizadevanji Slovenije za vpis Kobilarne Lipica na UNESCO seznam svetovne kulturne dediščine. Takrat se je zdelo, da se je utrdilo tudi prepričanje, da se da razvoj Kobilarne Lipica povezati z razvojem turističnih dejavnosti tako, da s tem ne bo prizadeta prostorska integriteta posestva.

Agonija Lipice očitno ni samo posledica tega, da manjka razvojnih sredstev za prenovo ključnih objektov Kobilarne, temveč gre tudi za nerazumevanje vodilnih o tem, kakšne dejavnosti lahko vzpodbudijo dinamiko razvoja na tej izjemni lokaciji. Namesto izgubljanja energije v razpravah, kaj je bolj pomembno: razvoj golfa, katerega posledica je zmanjševanje območij, namenjenih vzgoji konj, ter sprememba značilnosti varovane kulturne krajine, ali ohranitev celovitosti izjemne kulturne krajine pašnikov in konjske črede Kobilarne Lipica, ki predstavlja nacionalno bogastvo, bi odgovorni na ravni vlade, resornih ministrstev in zaposlenih v Kobilarni že davno lahko oblikovali celostni in strukturno pestrejši program razvoja, ki bi krepil vrednote Kobilarne.

Čeprav naj bi turizem kriza najmanj prizadela in naj bi se iz krize tudi najlaže izvila, pa očitno ta nima moči, da bi iz rdečih številk potegnil Kobilarno Lipica. Če odmislimo, da javnosti nikoli ni bil predstavljen noben program razvoja turizma, ki bi pričal o celovitem pristopu k razvoju te dopolnilne dejavnosti v Lipici in, ki bi smiselno upošteval posebnosti te lokacije, deluje vztrajno iskanje rešitve v izgradnji dopolnilnih lukenj za golf res nenavadno. Vse je še toliko bolj čudno, ker je vprašanje, ali bi golf lahko bil rešilna bilka za turizem v Lipici, odprto že cela desetletja.

Problem ureditve igrišča za golf na območju posestva Lipica sega namreč v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je nek nadobudni golfist prepričal takratnega direktorja Kobilarne, da jih bo golf rešil iz rdečih številk. Zgradili so tako z veliko težavami in sprenevedanja igrišče z devetimi luknjami in začel je delovati golf klub z največjim številom igralnih dni in bojda eno nižjih letnih članarin v državi. Danes lahko resno dvomimo v ekonomsko kredibilnost takratne odločitve in zgolj največji naivneži lahko še verjamejo, da lahko polno igrišče za golf reši turistično dejavnost v Kobilarni. Podobno je vsaj z vidika prostorskih značilnosti Slovenije, njene velikosti, geografskih značilnosti in drugega vsaj nenavadna ideja o razvoju igralništva, ki jo prav tako kot golf v Lipici, podpira predsednik Vlade. To kaže na veliko pomanjkanje inovativnih razvojnih idej v državi in opozarja vse zainteresirane za kakovost prostorskega razvoja, da bo jesenska razprava o strategiji razvoja več kot zanimiva.

Leta 2006 se je idejam o ureditvi igrišča za golf v Lipici organizirano uprlo tudi Društvo krajinskih arhitektov Slovenije s podpisi 500 somišljenikov. DKAS je na potrebo po varovanju integritete posestva Lipica opozorilo tudi novo vlado ob njenem nastopu novembra 2008 in ta je pobudo vnesla v koalicijsko pogodbo. Danes je število tistih, ki so prepričani, da se da v Lipici ohraniti celovitost lipiške kulturne krajine in hkrati razvijati turistično dejavnosti, samo še večje. Društvo krajinskih arhitektov je te dni že posredovalo predsedniku Vlade in resornim ministrom svoj odziv na najnovejše izjave ter napovedalo, da bo pozorno sledilo razvoju dogodkov v Lipici ter sproti opozarjalo na vprašanja odgovornosti za nacionalno dediščino.


Več:
>>Lipica na UNESCO, golf se umika TrajekT 16. 6. 2009

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh