info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 5. 2010

Bo gradbeništvo zaradi krize ozelenelo?

Uredništvo
Gradbeništvo je v težkih časih in nujno potrebuje novo vizijo, ugotavlja Inženirska zbornica Slovenije in organizira konferenco na temo »Trajnostno gradbeništvo in zelena javna naročila - razvojne in poslovne priložnosti«. Kriza je inženirje napeljala k razmisleku o trajnostnem razvoju, konferenca, ki bo potekala prihodnji torek na Brdu pri Kranju, pa bo usklajena tudi s cilji Evropske gradbene tehnološke platforme.

IZS ugotavlja, da je cilj, ki si ga je postavila vlada, v Sloveniji do leta 2012 povečati delež zelenih javnih naročil na 50%. Pri tem je 40% le-teh vezanih na področje gradenj. Še nekoliko starejša pa je odločitev za obvezno izpolnitev okoljskih ciljev 20-20-20, ki jih brez zgradb, kot največjega porabnika z okoli 40% deležem vse končne energije v EU, gotovo ne bo možno doseči.

Na torkovi konferenci naj bi ob vsebinsko različnih predavanjih določiti kriterije za določitev trajnostne gradnje in meril za zelena javna naročila. Izoblikovali pa naj bi tudi izhodišča za pripravo priročnika za trajnostno gradnjo. V uvodu bo udeležence konference, ki se bo na Brdu pri Kranju pričela ob nagovoril tudi novi minister za okolje in prostor, Roko Žarnić. Njegovo ministrstvo je tudi eden glavnih podpornikov dogodka.


Več:
>>Inženirska zbornica Slovenije

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh