info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 5. 2010

Nov vrtec za občino Cerkvenjak

Uredništvo
Aprila 2010 je občina Cerkvenjak razpisala vabljeni natečaj za nov vrtec. Nanj je povabila pet arhitekturnih pisarn. Za najprimernejši projekt je v začetku maja razglasila predlog arhitektov Superform. V svojem predlogu so se trudili navezati na naravo.

Marjan Poboljšaj in Anton Žižek, ki vodita Superform sta stavbo novega vrtca navezala na obstoječo Klopotčevo učno pot, ki poteka v bližini. Vrtec naj bi postal nov program ob učni poti, učna pot pa naj bi služila kot prostor igre in izobraževanja.

Ker je Cerkvenjak manjši kraj, neločljivo povezan z tradicijo in naravnimi danostmi, so se pri Superformu trudili stavbo z občutkom postaviti v ruralno krajino. Vrtec naj bi bil členjen na volumne, v katerih se, razen v prvem, kjer je uprava, nahaja program posameznih oddelkov. S tem se stavba prilagaja merilu majhnih hiš v Slovenskih goricah. Pripete so na hodnik, ki se lijakasto oži in je oblikovan kot skupni prostor vseh oddelkov, v njem pa se nahajajo garderobe in prostori za posedanje. Ker je vrtec postavljen v bregu, se oddelki terasasto dvigajo, problem hodnika pa so arhitekti rešili s stopnicami, ki jih je mogoče uporabiti tudi kot amfiteater.

Občina Cerkvenjak se je za nov vrtec odločila, ker je obstoječa stavba, v kateri lahko domujejo le trije oddelki, postala premajhna. Ker se vrtec nahaja na ustreznem mestu v središču Cerkvenjaka, v Cerknici, poleg osnovne šole in občinske stavbe, so se odloči, da bodo lokacijo zadržali. Stari vrtec bodo v prihodnjih letih porušili in ga nadomestili z novim, ki bo na 750 m2 gostil pet oddelkov.


Več:
>>Superform

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

jernej
Brez naslova, 13.5. 2010, 21:13

Renderji in grafika so kul, arhitektura je pa zanič in to postaja vse večji problem, da se vsebina izgublja v celofanu. Upam, da bo realizacija boljša. Predvsem streha...

Maja
izobraževalna pot, 14.5. 2010, 09:08

Samo upamo tudi lahko, da je pri izboru najustreznejše arhitketure kdo imel v mislih delo v vrtcu. V vrtcih rabijo otroci igrišča, na podeželju še bolj kot v mestu... izobraževanje ni ne prva, ne druga naloga vrtca, zato zveni učna pot kot sila neresen predlog...

martin p
kdaj ste bili nazadnje otroci?, 14.5. 2010, 18:09

vse bolj se mi zdi, da se arhitektura nagiba k formalizmu in neizpodbitnem izvajanju koncepta in postopoma se pozablja na to, kaj uporabnik v resnici potrebuje.
Tlorisna zasnova močno spominja na Njiričev Medu brundu, ki ga Saša Aleksander Ostan upravičeno imenuje "shopping center za pedofile". Ta brez vsakega občutka za otroka enako kot v tem primeru formira atrije, ki v resnici NIKOLI ne bodo funkcionirali. se strinjam z jernejem. izvedba mora vsaj v osnovi ustvariti delček domačne atmosfere


Anonimnez
Brez naslova, 16.5. 2010, 21:59

Zanimivo bi bilo vedeti, katerih pet arhitekturnih pisarn je bilo povabljenih, še bolj pa bi bilo zanimivo vedeti, kdo so bili člani ocenjevalne komisije?

h
Brez naslova, 17.5. 2010, 12:55

Njiric ja OK!

Saša Aleksander Ostan, kdo??? nikoli slisal, niti nic prebral!!


Francois
Citati..., 17.5. 2010, 13:24

... kot je Njiric sam povedal na lanskem predavanju v Ljubljani, je njegov sine poimenoval vrtec Medo Bruno "shopping mall za pedofile". AS Ostan se je nad tem očitno navdušil na tistem predavanju...

aleksander ostan
v pojasnilo, 17.5. 2010, 20:42

Prijatelj me je danes obvestil, da sem bil v tem forumu "citiran" in ker je bila navedba le shematsko "iztrgana iz konteksta", v pojasnilo zaradi razumevanja celote pošiljam cel citat, kakršen je bil objavljen v celostranski Večerovi Arhitekturni besedi v mojem poročilu z Dnevovo Orisa v LJ lani, 27.maja 2009. Tam sem opisal vsa predavanja, torej tudi Njrićevega, njegovega takole:
"Rutinirano in suvereno je nastopil Hrvoje Njirić, ki je v svojem uvodu, polnem hitrih podob, sicer podal instantno "imagološko" kritiko preživele arhitekturne paradigme (površne, z odsotnostjo resnega diskurza itd.). a je bil sam gotovo eden od njenih protagonistov (ali obstaja v recentni medijski arhitekturi Slovenije še kakšna bolj izpraznjena, a hkrati "ikonično" preforsirana lupina- tako po vsebini kot tudi po formi- kot je mariborski Macdonald?). Kaže sicer, da Njirić s svojim birojem ("The agents of change", hm) k sreči vstopa v svojo zrelejšo fazo, kar dokazuje predvsem z elegantnim stanovanjskim naseljem v bližini Zagreba, a je zaenkrat tudi še vedno ujet v mreže svojih "urbanih manipulacij". Žal tudi arhitekture ekshibicionizma, ki jo (po njegovih lastnih besedah) sinov prijatelj, ko vidi hiper transparentni in zdizajnirani otroški vrtec, poimenuje "pedofilski supermarket".

Zmuzljivi, delikatni aspekt/značaj svojega vrtca, ki ga z zadnjo sintagmo ilustrira sam Njirić, z objavljenim Superformovim po mojem mnenju (glede na mini slikce, ki so objavljene) nima dovolj skupnega, tudi postavljena sta v povsem različni okolji. Morda pa so tehtnejše nekatere druge ocene iz komentarja/jev.

Mimogrede pa še tole: bilo bi fino, če bi se kultura komentarjev na forumu Trajekta polagoma dvignila iz teme anonimnosti proti transparenci jasnine.


Anonimnez
ojoj, 20.5. 2010, 23:33

kaj porečejo malikovalci tega gospoda na njegov vrtec? kr svastika v tlorisu. mein got!
http://www.archdaily.com/57151/benetton-kindergarden-alberto -campo-baeza/


andrej
osvobodite se ujetniki frustracij, 8.6. 2010, 02:37

Zelo lepo. Čestitam! Ko bo zgrajen bo še lepši in otroci bodo uživali. Takšnih bi moralo biti stotine! Glede na vso to nevoščljivost na tem "potapljajočem Trajektu" sta definitivno na pravi poti.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh