info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 5. 2010

Čarobna skrinjica novih medijev in urbanih politik

David Barrie
V nedavnem podcastu revije Economist o spletnih socialnih omrežjih, je dopisnik za tehnologijo iz ZDA Martin Giles dejal, da v Silicijevi dolini kratica URL pomeni »Ubiquity First Revenue Later« oz. »Najprej razširjenost, kasneje prihodki«.

Za tiste v komercialnem in neprofitnem sektorju, ki si prizadevajo ustvariti in zajeti vrednost iz naslova trajnostnih proizvodov in storitev, je vseprisotnost, ki jo ponuja internet, čarobna škatla, ki samo čaka da jo odprete.

Splet je potencialna zlata jama družbene trajnosti in ponuja enostavno dosegljive izobraževalne zmogljivosti, zaposlitev, vključenost tradicionalno marginaliziranih ali premalo zastopanih skupin ter javni prostor, ki ustvarja novo identiteto in priložnosti za družbene interakcije.

Kar je razburljivo za urbano regeneracijo, prenovo mest in nepremičnine je, da internet daje povsem novo dimenzijo pomenu "prostora" in zaradi načina, kako delujejo spletne strani in kako delamo z njimi, pričenjamo mesta zaznavati kot platforme za zagotavljanje storitev in vlade ter župane kot obliko ponudnikov aplikacijskih storitev (ASP), kakršen je Yahoo.

Kar je še bolj razburljivo – ampak tudi izziv – je, da je poosebljenje izdelkov in storitev, ki so bistvenega pomena za uporabo interneta, pripomoglo k temu, da je fizična produkcija prostora postala bolj pomembna kot kdajkoli prej, obenem pa tudi k temu, da se nekateri konvencionalni odgovori na večna vprašanja zdaj zdijo nekoliko mlačni.

Prav zdaj obstaja nešteto razvojnih projektov na področju novih medijev, ki se pričenjajo ukvarjati s tem vprašanjem in ni vam treba pogledati drugam, kot v zadnjo izdajo Next American City - sijajno philadelphijsko revijo, ki je bila ta mesec deležna pozornosti tudi v Monoclu.

V poročilu o lanski konferenci z naslovom »Odprta mesta: Vloga novih medijev pri oblikovanju Urbanih politik«, Next American City prinaša obsežen imenik ljudi, orodij in pripomočkov, ki poskušajo izkoristiti tehnologije novih medijev in jih uporabiti za izboljšanje mestnih trajnosti in kakovosti življenja.

Nekaj utrinkov:
DIY City - spletna stran, ki si prizadeva za uporabo odprtokodne programske opreme za reševanje mestnih problemov
Hub2 - ki uporablja tehnološka orodja za sodelovanje javnosti v urbanističnem načrtovanju
the Open Planning Project - organizacija, ki zagovarjajo odprte vlade in civilne družbe programske opreme
PublicStuff - online platforma, ki omogoča prebivalcem dostop do vlog za javne storitve in informacije o lokalni samoupravi
The Collaboration Project - forum voditeljev, zavezanih k povečanju interaktivne spletne in koristi sodelovanja tehnologije za reševanje zapletenih problemov vlade
Smarter Cities - projekt Sveta za obrambo naravnih virov, ki med drugim spodbuja mestne novinarje govoriti o svojem dojemanju mesta
EveryBlock - »mikrolokalna« spletna stran za več ameriških mest, po soseskah
SeeClickFix - storitev, ki omogoča lokalnemu prebivalstvu, da odda ne-nujne pritožbe in tako opozori drug drugega na skupne težave.

Na spletni strani revije Next American City je mogoče najti celoten program konference - in številna predstavljena orodja ali pobude že imajo svoje bratrance ali klone v Evropi.

Kot pravi kanadski strokovnjak za cyberspace Pierr Lévy v svoji knjigi »Kolektivna inteligenca«:

Novi komunikacijski sistemi morajo zagotoviti članom skupnosti sredstva za usklajevanje njihovih interakcij znotraj tega istega virtualnega univerzuma znanja.

V projektih urbane prenove v Cardiffu, Moskvi, Glasgowu in drugod, moje podjetje za načrtovanje in izvajanje projektov pušča te sisteme v procese izvajanja urbanega razvoja ali išče načine, kako ustvariti pogoje, v katerih bi ti sistemi lahko uspevali.


Več:
>>David Barrie / blog
>>@davidbarrie / tweeter

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>David Barrie / blog
>>@davidbarrie / tweeter
na vrh