info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
4. 5. 2010

Oživljanje Ptuja

M. Č.
Na vabljenem natečaju za Staro Steklarsko na Ptuju so zmagali Lovrenc Cvetko, Rok Plohl in Išel Hanžekovič, ki delujejo pod znamko Taste arhitekti. Za Kare 11 v starem mestu, ki je zaščiten kot kulturna dediščina, so predlagali rekonstrukcijo in serijo manjših posegov v obstoječe stavbe.

Nove obsežnejše večnamenske prostore so umestili pod zemljo. Da bi razlikovali stare in nove prostore naj bi obstoječo strukturo očistili dozidav, dodanih v zadnji obdobjih in kompleks povezali v celoto z oblikovalskim jezikom novih elementov. Nove odprtine so postavljene v namenoma predimenzionirane lesene okvirje in zaščitene s polknicami, ki se odpirajo z zlaganjem navzgor, tako da ustvarjajo nadstreške v atriju. Arhitekti so jih strateško umestili tako, da ustvarjajo občutek prostornejšega dvorišča in povezujejo notranje in zunanje prostore. Novo tlakovanje bo sledilo tej strukturi in uokvirilo dvorišče v veliko uporabno površino, ki jo poživljajo stopnice.

Mestna občina Ptuj je v mesecu decembru 2009 razpisala tri vabljene natečaje: za Staro steklarsko (Kare 11), Kulturno-kongresno dvorano v Dominikanskem samostanu in dokončanje fasade na zgradbi Mestnega gledališča Ptuj. Za Kulturno kongresno dvorano in Staro steklarsko so bili povabljeni po štirje različni ponudniki, za fasado Mestnega gledališča Ptuj pa trije ponudniki. Marca so ponudniki morali oddati svoje predloge, ki jih je pregledala komisija in izbrala izvajalce. Na mestni občini Ptuj predvidevajo, da bodo gradbeni dovoljenji za Staro steklarsko in Kongresno-kulturno dvorano v Dominikanskem samostanu pridobili do konca letošnjega julija in kandidirali na razpisih za pridobitev državnih in evropskih sredstev.


Več:
>>Taste

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

martinp
Brez naslova, 14.5. 2010, 18:13

bravo rok!

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh