info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
20. 4. 2010

Konec zastonj parkiranja v Mariboru

Uredništvo
Tudi v Mariboru s spretjem novega Odloka o ureditvi cestnega prometa parkiranja zastonj praktično ne bo več. Število plačljivih parkirnih mest se bo povečalo za dobrih 100 odstotkov na 1828, deset con s 159 parkirnimi mesti pa bo namenjenih kratkotrajnemu brezplačnemu parkiranju (20 in 60 min).

V nekaterih conah naj bi plačljive bele cone uvedli še letos in jih postopno širili do leta 2013, ko bodo plačljive in brezplačne parkirne cone določene za celotno območje mesta. Za izvedbo odloka bodo potrebni dodatni parkirni avtomati in novi redarji, ki jih je trenutno veliko premalo.

Nova ureditev naj bi na mestne ulice prinesla več reda in več nadzora v mestnem središču. V Mariboru se zavedajo, da bo to hkrati povečalo povpraševanje po brezplačnih parkirnih površinah na obrobju in v drugih delih mesta, ki so blizu mestnemu središču (Tabor, Pobrežje). Vendar naj bi bili leta 2013, ko bodo režimi usklajeni za celotno mesto, ti problemi rešeni.

Na nekaterih ulicah je v teh letih predvidena tudi popolna ukinitev parkiranja. Ob tem je že dolgo načrtovana gradnja novih garažnih hiš: na območju vzhodno od stadiona Ljudski vrt, na Glavnem trgu, pod prizidkom k občinski stavbi... Uredili naj bi tudi nove peš cone, med drugim na Lentu, kjer so z mednarodnim natečajem nedavno že pridobili rešitev. Nova peš cona bo tudi na Smetanovi, v območju fakultet. Tudi tu naj bi se ob tem ponujala možnost za gradnjo garažnih hiš.

Z odlokom je občina končno uvedla tudi dovolilnice za stanovalce ter pravne osebe in samostojne podjetnike, ki stanujejo oziroma svojo dejavnost opravljajo v centru mesta. Cena dovolilnice za en avto bo znašala za stanovalce 72 evrov na leto, za podjetja pa 144 evrov na eno leto. Cena dovolilnice za podjetja bo za vsak nadaljnji avto višja.

V Mariboru naj bi s kaznimi za napačno parkiranje letno do zdaj pobrali 900 tisoč evrov, z uvedbo novega režima je pričakovati, da bo ta številka zrasla. Občinski sektor za komunalo in promet načrtuje tudi projekte za invalide in slabovidne, za kolesarje in leta 2011, novo koncesijsko pogodbo za javni prevoz, ki bo zajemala ureditev novih avtobusnih linij in nakup avtobusov.


Več:
>>Maribor

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Preureditev Lenta in nabrežij Drave, kot jih predvideva zmagovalna natečajna rešitev itlaijanskih arhitektov. (Francesco Sabatini, Francesco Deli, Aurelia D´Andria, Alessandro Carmine Console, Gina Oliva, Francesco Belvedere)


Zastonj parkiranja na Lentu ne bo več.

na vrh