info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
21. 1. 2004

Peticija za Mariborski otok

Uredništvo
Mikrourbanika, skupina za arhitekturo in kulturo urbanega okolja, pošilja širši javnosti v podpis peticijo glede problematike Mariborskega otoka. Ugotavljajo, da so izhodišča za pripravo sanacije kopališča Mariborski otok pripravljena neodgovorno in pomanjkljivo.

Usoda kopališča na Mariborskem otoku, ki ima od leta 1951 status zavarovane naravne dediščine, pa je v tem trenutku v rokah mariborskih mestnih svetnikov. Vendar načrti, ki jih imajo v tem trenutku v rokah mariborski mestni svetniki niso del celovitega projekta za preoblikovanje kopališča in otoka, ampak zgolj projekti za predelavo bazenske ploščadi v konglomerat ledvičastih in jajčastih bazenov. S takšno rešitvijo mesto trajno uničuje svojo nepremičnino, ki jo je pred 2. svetovno vojno samo zgradilo. Kopališče na Mariborskem otoku predstavlja tudi enega redkih še ohranjenih modernističnih kopaliških kompleksov v Sloveniji.

Kot pravijo pobudniki peticije, se tudi sami zavedajo, da trenutna zakonodaja na podlagi obstoječe parcelne številke, ki jo nosi bazenska ploščad kopališča Mariborski otok, omogoča prostorske rešitve, kot so bile predlagane. Ne kritizirajo trenutnega predloga idejne zasnove. Nedvomno je nastala v skladu s programsko nalogo in pričakovanji naročnika. Ne zanima jih niti, ali višina ocenjene vrednosti investicije zahteva izvedbo natečaja, niti ozadje projekta s potencialnimi investitorji in političnimi igrami v mestnem svetu.

Nedvomno pohvalno je, da si predstavniki mesta Maribor in upravitelj kopališča prizadevajo preprečiti propad tega eminentnega rekreacijskega prostora na obrobju mesta ob Dravi. Vendar reševanje problematike za mesto Maribor tako pomembnega območja potrebuje celosten pristop.

Mikrourbanika s to peticijo poziva mariborski mestni svet, da ne glasuje za predlagano prenovo kopališča v takšni obliki. Kopališče, ki je sodilo med najlepša na območju bivše Jugoslavije, naj se strokovno ovrednoti in izdela strokovne smernice za njgovo nadaljnjo rabo. Obenem pa tudi rabo otoka, ki je naravni spomenik. Ob morebitni prenovi kopališča je potrebno upoštevati, da gre za arhitekturno dediščino, za simbol mesta Maribor, za velik potencial mesta. Zaradi vsega naštetega bi morali za pridobitev ustreznega projekta razpisati javni arhitekturno-urbanistično-krajinski natečaj.

Peticijo lahko podpišete na naslednjih straneh:
>>Peticija Mariborski otok

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

MM
Ja saj..., 4.8. 2008, 14:45

Glavno, da se vse blokira... napredek... no, thanx.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh