info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 4. 2010

Stanovanjske ne/politike

Uredništvo
Med 22.aprilom in 15. majem bo v Hiši arhitekture na Vegovi ulici v Ljubljani na ogled razstava 'Stanovanjske ne/politike, Stanovanjska arhitektura med 2000-2010'. Namen razstave je predvsem ponovno postaviti vprašanja, ki so na področju gradnje stanovanj v Sloveniji že dolgo odprta. Država si pred njimi zatiska oči, še pred leti notorična kakovost bivanja v Sloveniji pa se drastično znižuje.

Razcvet nepremičninskega trga v obravnavanem obdobju je povzročil, da so stanovanjske hiše ter večstanovanjske zgradbe rasle kot gobe po dežju ter spremenile izgled mestnih in primestnih okolij. Na kakšen način se je spremenila identiteta naših okolij? Kakšne vrste stanovanj predstavljajo prevladujoče tipologije? Ali je potrebno spremeniti zakonodajo, ki določa minimalne zahteve za projektiranje stanovanj, dodatno obdavčiti nenaseljena stanovanja, povečati fond najemnih stanovanj da bi spodbudili bolj inovativne tipologije stanovanj? Kakšne spremembe na področje stanovanjsjke politike prinaša finančna in energetska kriza? Kako zagotoviti posamezniku temeljno ustavno pravico – pravico do stanovanja? Kakšno stanovanjsko politiko potrebujemo? To so temeljna vprašanja s katerimi se ukvarja razstava in posvet, ki ju organizira Zbornica za arhitekturo in prostor.

Skozi 10 tujih in 10 slovenskih primerov različne stanovanjske gradnje ter analizo ekonomskega in socialnega stanja stanovanjske arhitekture si bo razstava predvsem prizadevala odpreti razpravo.

Posvet bo zaokrožila okrogla miza, ki se bo ukvarjala z vprašanjem, kakšno stanovanjsko politiko potrebujemo, z ekonomsko-političnega in socialnega zornega kota. Za vsebino razstave so odgovorni Mika Cimolini, Anja Planišček in Matevž Čelik.


Več:
>>ZAPS

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.na vrh