info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 4. 2010

V Maribor prihaja nova arhitektura

Matevž Čelik
V Mariboru je največ pričakovanj po dobro organiziranem mednarodnem natečaju povezanih z novo UGM, ki bo zgrajena v zaključku Lenta, tik ob mariborski mestni tržnici. V zaključku ocenjevanja sta bila skoraj enake podpore deležna dva sorodna predloga, prvi iz Madžarske in drugi iz New Yorka. Razumljivo je, da je bila nova UGM deležna še posebej temeljitih, vnetih in dolgotrajnih razprav ocenjevalcev, tako zaradi zanimivosti projekta, kot zaradi njegovega izjemnega pomena za Maribor in celoten SV del Slovenije.

Oba najviše uvrščena projekta sta razstavne prostore oblikovala znotraj bele organske lupine, postavljene na prosojen galerijski parter, ki s prostori za otroke, knjižnico, barom in restavracijo poživlja dogajanje na ulicah ob Dravi. Ocenjevalna komisija, ki ji je predsedoval v Nemčiji delujoči Avstralec Peter Wilson, ju je izbrala v več krogih izmed 217 kakovostno obdelanih in privlačnih projektov. V zadnjem krogu ocenjevanja se je predsednik komisije moral zateči k glasovanju, v katerem sta s samo enim glasom razlike zmagala madžarska arhitekta Tamás Lévai in Ágnes Jószai. Njun predlog odlikujejo premišljeno postavljena okna na vogalih, ki galerijo na svojstven način povezujejo z mestom, saj se odpirajo proti njegovim zgodovinskim znamenitostim.

Zanimive rešitve pa prinaša tudi drugi predlog, ki sta ga predlagala arhitekta iz New Yorka Dong Ping Wong in Oana Stanescu. Galerijo sta zasnovala kot sijajno, lahkotno in v vse smeri odprto strukturo, ki se z vzvalovljenimi stenami odziva na okolico, obenem pa je prostor v njej mogoče dinamično prilagajati ter ga organizirati dogodkom in času primerno.

Tretjo nagrado za novo UGM so si razdelili hrvaški arhitekti Studio Up in skupina arhitektov iz Lizbone: Pedro Oliveira, Gilberto Reis, Pedro Morujao, Guilherme Carrilho de Graca in Leonor Cheis.

Že teden dni pred tem je druga ocenjevalna komisija pod vodstvom uveljavljenega avstrijskega arhitekta Rogerja Rieweja izbirala med 124 predlogi za peš in kolesarsko brv čez Dravo ter 59 predlogi za ureditev nabrežja Drave na Lentu in Taboru.

Odločila je, da bodo novo podobo nabrežij Drave, vključno z zgodovinskim Lentom oblikovali arhitekti iz Rima, Francesco Sabatini, Francesco Deli, Aurelia D´Andria, Alessandro Carmine Console, Gina Oliva, Francesco Belvedere. Italijanski arhitekti so z enostavno in dobro idejo, da bi Lent postal prostorna, z lesom tlakovana promenada na vodi, izrazili spoštljiv odnos do starega mesta in do reke. Drugo nagrado sta prejeli hrvaški arhitektki Helena Paver Njirić in Jelena Botteri ter arhitekt Miro Roman za projekt, ki je predlagala strategijo razdelitve nabrežij in struge Drave na tematska polja z različnimi programi, od gojenja trte, do otroških in športnih igrišč. Tretjo nagrado je prejel biro Taller 301 iz Kolumbije, ki je predlagal, da se v mesto ponovno vnese več neformalnega naravnega okolja. Desni breg Drave bi po projektu kolumbijskih arhitektov ponovno pogozdili, medtem ko bi levi postal dolga, ravna krajina namenjena preživljanju prostega časa, z Lentom, urejenim kot plaža.

Most za pešce in kolesarje, ki bo postavljen prav tam, kjer je stal star srednjeveški most, bodo zgradili po načrtih španskih arhitektov Burgos & Garrido. Uveljavljena arhitekturna pisarna iz Madrida je predlagala elegantno ukrivljeno konstrukcijo, ki je preprosta in lahka, kot je le mogoče in lepo dopolnjuje stari jekleni most v svoji soseščini. Drugo nagrado za most je prejela skupina slovenskih projektantov v kateri so sodelovali Viktor Markelj, Peter Gabrijelčič, Dušan Rožič, Miha Marinčič, Boštjan Gabrijelčič in Gregor Čok. Tudi tretja nagrada je šla v Madrid. Prejel jo je Jose Maria Sanchez Garcia, s kontroverznim projektom Ghost, izjemno lahko konstrukcijo, ki kot senca obstoječega jeklenega mostu povezuje nabrežje na dveh nivojih.

Mednarodni arhitekturni natečaj 'Evropska prestolnica kulture, Drava 2012' je prvi natečaj v Sloveniji, na katerem so svetovni arhitekti pred dvema žirijama Mednarodne zveze arhitektov (UIA) odprto kandidirali za tri osrednje projekte, ki bodo čez dve leti sooblikovali podobo Evropske prestolnice kulture. Maribor je bil v preteklih dveh tednih, ko so v prostorih Umetnostne galerije vneto razpravljale ocenjevalne komisije, pomembno žarišče svetovnega arhitekturnega dogajanja, kar se bo nadaljevalo z razstavo v juniju. S tem zanimivim natečajem je Maribor demonstriral ambicijo, da kot Evropska prestolnica kulture k projektom na odprt način povabi najboljše ustvarjalce z vsega sveta.

Natečaj je bil za slovensko stroko tudi pomembna strokovna preizkušnja na mednarodnem nivoju. Zahteven protokol priprave natečaja in ocenjevanj je z dobro organizacijo uspešno izpeljalo Društvo arhitektov Maribor.

Natečaj je tudi pomemben korak pri odpiranju slovenske arhitekture v svet. Številni prispeli projekti so obenem konkreten način za izmenjavo znanja in načrtovalskih pristopov ter odlična promocija Maribora in Slovenije v svetu, saj se novice o rezultatih natečaja že ves teden pojavljajo v mednarodnih strokovnih medijih.


Več:
>>Društvo arhitektov Maribor
>>Maribor 2012

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

martinp
Brez naslova, 8.4. 2010, 00:31

Mislim, da je mednarodni natečaj edini kredibilni filter, ki zares preprečuje masovno-produkcijskim kvantitativnim birojem slovenskega prostora še eno visoko ali zmagovito rešitev.
Njihov tipičen projekt je ponavadi v prvi meri osnovan le za zmago, pozablja pa na resnično izpovedno noto arhitekture (ki je seveda v globalnem smislu vedno bolj zabrisana)


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

Nova UGM. 2. nagrada, Dong Ping Wong in Oana Stanescu, New York, ZDA


Nova UGM. 1. nagrada, Tamás Lévai in Ágnes Jószai, Budimpešta, Madžarska


Nova UGM. 3. nagrada, Studio Up, Zagreb, Hrvaška


Nova UGM. 3. nagrada, Pedro Oliveira, Gilberto Reis, Pedro Morujao, Guilherme Carrilho de Graca in Leonor Cheis; Lizbona, Portugalska


Brv Lent-Tabor. 1. nagrada, Burgos & Garrido, Madrid, Španija


Brv Lent-Tabor. 2. nagrada, Viktor Markelj, Peter Gabrijelčič, Dušan Rožič, Miha Marinčič, Boštjan Gabrijelčič in Gregor Čok, Ljubljana, Slovenija


Brv Lent-Tabor. 3. nagrada, Jose Maria Sanchez Garcia, Madrid, Španija


Nabrežje Drave. 1. nagrada, Francesco Sabatini, Francesco Deli, Aurelia D´Andria, Alessandro Carmine Console, Gina Oliva, Francesco Belvedere; Rim, Italija


Nabrežje Drave. 2. nagrada, Helena Paver Njirić, Jelena Botteri, Miro Roman; Zagreb, Hrvaška


Nabrežje Drave. 3. nagrada, Biro Taller 301; Bogota, Kolumbija

na vrh