info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
24. 3. 2010

Dnevi Orisa v Ljubljani

Uredništvo
V sredo 7. aprila 2010 ob 15.00 uri se bodo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma pričeli "Ljubljanski dnevi Orisa 4", na katerih se letos predstavlja pet zanimivih arhitektov, Splitterwerk iz Gradca, Idris Turato iz Rijeke, RCR arquitectes iz Barcelone, Miha Dešman iz Ljubljane in Vu Venji iz Pekinga.

Dogodek bodo slavnostno otvorili ljubljanski župan gospod Zoran Jankovič in glavni urednik slovenske izdaje revije Oris Tadej Glažar ter urednik hrvaške izdaje Andrija Rusan. Predavanja bo moderiral Matevž Čelik, urednik Trajekta, Zavoda za prostorsko kulturo Ljubljana, ki je tudi soorganizator dogodka.

Studio Splitterwerk je bil ustanovljen pred več kot dvajsetimi leti. Ima pisarni v Avstriji in na Nizozemskem. V projektih pisarne Splitterwerk se od vsega začetka prepleta več področij, slikarstvo, instalacije, arhitektura in novi mediji. Paradigmatsko raziskujejo vse večjo medsebojno povezanost zgrajenih in medijskih prostorov.

Idris Turato je leta 1992 s Sašo Randićem odprl skupno arhitekturno pisarno Randić-Turato na Reki. Zadnja pomembnejša dela, ki sta jih realizirala skupaj so poslovna stavba Korzo 11, Reka, lapidarij v Novigradu, Muzej sodobne umetnosti na Reki, dvorana Janeza Pavla II. v sklopu Svetišča trsatske Matere božje, Otroški vrtec Katarine Frankopan v Krku.

Ramon Vilalta Pujol,Rafael Aranda Quiles in Carme Pigem Barcelo prihajajo iz Katalonije. Leta 1988 so v Olotu ustanovili arhitekturno pisarno RCR Arquitectes, ki je kmalu postala zelo uspešna. Ukvarjajo se z arhitekturo in urbanizmom, od leta 1989 pa so tudi svetovalci za arhitekturo v narodnem parku v vulkanski coni La Garrotxa. Pred kratkim so zmagali na mednarodnih natečajih za krematorij Hofhedide v Belgiji, The Edge Bussiness Bay v Dubaju in muzej Soulages v Franciji. Dvakrat so njihova dela nastopala v finalu za nagrado Mies Van der Rohe.

Miha Dešman in Katarina Pikmajer Dešman sta samostojna arhitekta v Ljubljani že od leta 1985, leta 2005 pa sta s partnerji ustanovila arhitekturni studio DANS arhitekti. Njuna prva zanimivejša stavba, KUD France Prešeren, sega v leto 1991. V zadnjem času so DANS arhitekti zgradili več projektov, med drugim osnovno šolo v Šentvidu pri Stični (2007), otroški oddelek v Inštitutu za rehabilitacijo v Ljubljani (2007), Center Ig (z Vanjo Gregorc in Alešem Vrhovcem, 2008), center Hospic v Ljubljani (2009) in brv čez Gruberjev prekop v Ljubljani (2009). Miha Dešman je arhitekt, ki veliko dela posveča tudi pisanju in razmišljanju o arhitekturi, predvsem v sklopu Arhitektovega biltena, kjer je urednik.

Wenyi Wu je glavni direktor podjetja Urbanus Architecture & Design, ustanovljenega leta 1999, s sedežem v Pekingu in Shenzenu. Pred prihodom v Urbanus je delal v Združenih državah Amerike. Poleg tega, da je arhitekt, je tudi docent in direktor kitajskega programa na katedri za arhitekturo in oblikovanje interierja na Univerzi Miami v zvezni državi Ohio v ZDA. Pisarna URBANUS je uresničila številne arhitekturne in urbanistične projekte, povezane s kulturo in izobraževanjem, obnovo in spremembo namembnosti, stavbe s stanovanjskimi, pa tudi komercialnimi vsebinami, oblikovanje interierjev, oblikovanje krajin, urbano oblikovanje in raziskovalno delo. Poleg številnih arhitekturnih nagrad se je Urbanus leta 2005 uvrstil med deset pisarn, ki so jim podelili naslov 'Design Vanguards'. ki naj bi po mnenju revije Architectural Record narekovali razvoj arhitekture v prihodnosti v svetovnem merilu.


Več:
>>Oris
>>DANS arhitekti
>>Splitterwerk
>>RCR Arquitectes
>>Urbanus
>>Randić Turato

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

DANS + Gregorc Vrhovec, Center, Ig, Slovenija (2009)


RCR Arquitectos, Vinska klet Bell Lloc, Palamós, Španija (2008)


Splitterwerk, Frog Queen, Graz, Avstrija (2009)


Vu Wenji, Dafen Art Museum, Shenzen, Kitajska (2005-2007)


Randić Turato, Vrtec Katarine Frankopan, Krk, Hrvaška (2009)

na vrh