info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
7. 1. 2004

Prostorska kultura 2003

Uredništvo
Za leto 2004 vam TrajekT prinaša darilo. Z našega strežnika lahko snamete Trajektovo poročilo Prostorska kultura 2003. (Pdf 1.0 Mb) Natisnite ga, preberite in posredujte naprej.

TrajekT deluje od novembra 2002. Aprila 2003 pa smo na spletnem portalu začeli spremljati prostorsko kulturo v Sloveniji. Področja, ki jih spremljamo, so arhitektura, krajinska arhitektura, urbanistično načrtovanje in oblikovanje - vse do tipografskih rešitev.

Uredništvo si s pomočjo sodelavcev dobrega pol leta prizadeva spodbujati odprto in široko razumljivo razpravo o temah, ki ta področja osvetljujejo. Ob začetku delovanja je redna elektronska obvestila o novicah na portalu prejemalo 350 naslovnikov, ob koncu leta pa že nad 900. Krog bralcev ni ozko strokoven in se vztrajno širi. Tako dobiva TrajekT dokaj celovit pregled nad arhitekturo in urejanjem prostora v Sloveniji. Ta pregled ne odraža samo stališč stroke, ampak vključuje tudi uporabnike, investitorje in druge zainteresirane.

Da bi vsem svojim bralcem omogočili, da si tak celovit pregled ustvarijo tudi sami, smo izdelali Trajektovo letno poročilo. V njem je predstavljen izbor tem, ki so v letu 2003 posebej pritegnile pozornost bralcev in piscev prispevkov na portalu. Zasnova poročila se opira na strukturo Bele knjige o arhitekturi Evropskega sveta arhitektov (ACE) in obravnava arhitekturo v družbenem, gospodarskem in političnem kontekstu.

V okviru tega poročila smo se odločili tudi podeliti zvezdico dogodku, ki je najbolj pozitivno zaznamoval letošnje dogajanje na področju prostora in arhitekture, črno piko tistemu, ki nas je najbolj razočaral, obenem pa objavljamo tudi tistega, od katerega na podlagi letošnjega dogajanja največ pričakujemo v prihodnjem letu.

Trajektovo zvezdico si je v letu 2003 prislužil Europan Slovenija, ker je natečaj Europan 7 kot prvič uspešno organiziral tudi v Sloveniji, vse skupaj pa je kronala še zmaga slovenskih arhitektk Mojce Gužič Trplan in Ane Cankar v Izoli.

Trajektovo črno piko v letu 2003 si je prislužil Arhitekturni muzej, ker ni javno nastopil proti uničevanju najpomembnejših del povojne slovenske arhitekture, pa tudi zaradi svoje splošne neaktivnosti na področju založništva, razstav in promocije slovenske arhitekture.

Največ pa si v novem letu 2004 obetamo od nove Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Upamo, da bosta predsednik dr. Viktor Pust in mag. Janez Lajovic, ki je odgovoren za natečaje uspela napraviti red med članstvom, izkoreniniti damping, uveljaviti institut natečaja in sankcioniranje kršiteljev kodeksa.

Na letošnji slovesnosti ob dnevu samostojnosti je predsednik vlade Anton Rop med dosežki, ki so zaznamovali uspešno desteletno prehodno obdobje, omenil tudi spremembe na področju urejanja prostora. Želimo si, da bi te spremembe pustile v slovenskem prostorskem vsakdanu oprijemljive obrise in stopnjo prostorske kulture približale razvojnim dosežkom na družbenem in gospodarskem področju. Slovenija naj razvija in varuje svojo identiteto naravno ohranjene, kulturno pestre dežele in ostane prijazno, zdravo in posebno življenjsko okolje.

V pričakovanju, da boste še naprej brali TrajekT in z njim delili svoja mnenja in komentarje ter tako sodelovali pri razvijanju prostorske kulture vam poročilo ponujamo v branje.

>>Prostorska kultura 2003(Pdf 1.0 Mb) / Trajektovo letno poročilo

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.Trajektovo zvezdico si je v letu 2003 prislužil Europan Slovenija, ker je natečaj Europan 7 kot prvič uspešno organiziral tudi v Sloveniji. Vse skupaj pa je kronala še zmaga slovenskih arhitektk Mojce Gužič Trplan in Ane Cankar v Izoli.


Trajektovo črno piko v letu 2003 si je prislužil Arhitekturni muzej, ker ni javno nastopil proti uničevanju najpomembnejših del povojne slovenske arhitekture, pa tudi zaradi svoje splošne neaktivnosti na področju založništva, razstav in promocije slovenske arhitekture.


Največ si v novem letu 2004 obetamo od nove Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Bo gospodoma Pustu in Lajovicu uspelo napraviti red med članstvom, izkoreniniti damping, uveljaviti natečaj in sankcioniranje kršiteljev kodeksa?

na vrh