info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
17. 2. 2010

Nedokončane modernizacije

Uredništvo
Projekt »Nedokončane modernizacije – med utopijo in pragmatizmom«, s katerim je TrajekT v skupini organizatorjev pod vodstvom Združenja hrvaških arhitektov (UHA) iz Zagreba kandidiral za sofinanciranje na razpisu projektov sodelovanja v okviru evropskega programa Kultura za leto 2010, je bil izbran.

Poleg UHA in Trajekta v projektu sodelujejo še Umetnostna galerija Maribor (SI), Društvo arhitekata Beograda (RS), Institut za suvremenu arhitekturu (HR) in Koalicija za odrzliv razvoj - KOR (MK).

»Nedokončane modernizacije« so zamišljene kot skupna, dolgoročna raziskovalna platforma o arhitekturi in urbanizmu, ki združuje partnerje iz institucionalnega in neinstitucionalnega sektorja v Jugovzhodni Evropi.

Projekt, ki pokriva območje držav nekdanje Jugoslavije, je namenjen spodbujanju interdisciplinarnih raziskav, ki se nanašajo na arhitekturo, prostorsko preobrazbo in urbane fenomene v širšem družbenem, političnem in kulturnem kontekstu. Raziskovalci, sodelujoči v projektu, bodo ugotavljali, kako so procesi modernizacije oblikovali posebno arhitekturno kulturo in njihove družbene posledice od začetka Socialistične federativne Jugoslavije, do trenutnih post-tranzicijskih razmer v državah, ki so nastale na njenem ozemlju.

S kritično obravnavo odnosov med spremembo ideologije in arhitekturno kulturo bo projekt poskušal identificirati izvirne, eksperimentalne ali progresivne modele uporabljene v preteklosti, ki bi lahko prispevali dragocene izkušnje za sedanjo prakso. Namen projekta je obenem spodbuditi mobilnost in sodelovanje med ustanovami v državah bivše Jugoslavije, prispevati k raziskovanju skupne zgodovine jugovzhodne Evrope in spodbujati k spoštovanju in razumevanju med različnimi kulturami v širšem evropskem kontekstu.

Projekt se bo izvajal skozi vrsto različnih dogodkov: delavnic, simpozijev, predavanj, razstav, publikacij in spletnih strani/blogov. V odnosu do javnosti ima projekt dva cilja: zagotoviti operativni okvir za kolektivno strokovno delo in promovirati arhitekturno kulturo. Delo znotraj projekta je razdeljeno na štiri tematske segmente, na katere se bodo navezovali simpoziji in delavnice: Kritična teorija in zgodovinska interpretacija, Oris specifičnih fenomenov in posredovanje arhitekture, Tranzicijski in post-tranzicijski pogoji, Sodobne prakse in perspektive.

Različne aktivnosti znotraj projekta naj bi pripomogle k dialogu med strokovnjaki, izvajalci prostorskih politik, umetniki in javnostjo v državah, kjer se bo izvajal. Projekt se bo zaključil z razstavo v Mariboru leta 2012, v času evropske kulturne prestolnice.


Več:
>>European Commission, EACEA

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

mika
Brez naslova, 19.2. 2010, 14:16

Čestitam Matevž! Sliši se zanimivo. Edinole, ne se preveč zazreti v preteklost....

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh