info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
15. 2. 2010

Iskra v Chicagu

Matevž Čelik
Predstavitev Iskrinega oblikovanja, ki je še prihodnji teden na ogled v Arhitekturnem muzeju v Ljubljani, bo doživela tudi predstavitev v Chicagu. Na četrti mednarodni konferenci Oblikovalskih principov in praks, ki bo med 13. in 15. februarjem na Univerzi Illinois, jo bo udeležencem predstavila Barbara Predan, s prispevkom "An Overlooked Giant: Iskra, Non-aligned Design 1946-1990".

Konferenca bo namenjena obravnavi kritično pomembnih tem, ki se nanašajo na sodobno oblikovanje. Udeleženci se bodo ukvarjali s pomenom in namenom oblikovanja in spregovorili o prizemljenih načinih in nalogah oblikovanja, uporabi oblikovanih predmetov in oblikovalskih procesov. Zamišljena je kot interdisciplinarni forum, ki naj bi povezal raziskovanje, izobraževanje in prakso v razpravi o naravi in prihodnosti oblikovanja.

V Arhitekturnem muzeju so še do konca meseca februarja na ogled Iskrini izdelki, ob zaključku razstave 28. februarja pa bo ob 11.00 po razstavi vodil oblikovalec Janez Smerdelj.

Na pregledni razstavi oblikovanja v podjetju Iskra je mogoče videti izdelke, ki jih je podjetje proizvajalo od ustanovitve leta 1946 pa vse do razpada v začetku devetdesetih. Tako na razstavi kot v monografiji je izpostavljeno obdobje 1960–85. Letnica 1960 označuje konec integracijskega procesa, ki se je sklenil z ustanovitvijo združenega podjetja Iskra in lastnega razvojnega instituta. Podjetje si je zagotovilo koncentracijo razvojnega kadra in opreme na enem mestu, s tem pa pogoje za razvoj lastnega znanja in vključevanje le-tega v izdelke.

Razstava se osredotoča na izdelke industrijskega in grafičnega oblikovanja, ki so nastali kot rezultat Iskrinega znanja, Iskrinega oddelka za oblikovanje (1962), z vzporednim poudarkom na tehnološkem napredku. Iskra je bila eno redkih podjetij z lastnim oblikovalskim oddelkom in na njem je tudi snovala svojo usmerjenost v prihodnost. Bila je eno redkih socialističnih podjetij, ki so s svojimi izdelki konkurirala priznanim globalnim znamkam na svetovnem trgu.


Več:
>>Iskra, neuvrščeno oblikovanje

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
na vrh