info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
25. 1. 2010

Priznanje v Maastrichtu za Elastik

Uredništvo
V sodelovanju z MAT Studiem, ki se je izkazalo kot uspešno že pri natečaju Open Fort, je Elastik prejel tudi priznanje na natečaju Europan 10 za projekt »Sound garden« v nizozemskem Maastrichtu. Projekt se ukvarja s prenovo in revitalizacijo stanovanjskega naselja, ki se nahaja ob hrupni cesti. V projektu so se skušali na inovativen način soočiti z razvojem novih in prenovo obstoječih stanovanjskih stavb na območjih, ki so onesnažena s hrupom.

Okvir projekta je urbanistični načrt za stanovanjsko sosesko Belvedere v Maastrichtu ter morebitna prestavitev glavne avtoceste, ki trenutno teče ob robu lokacije ter onesnažuje lokacijo s hrupom, ki v trenutnih razmerah preprečuje izgradnjo soseske, saj predstavlja stalen vir nadležnega hrupa.

Predlog, ki ga je skupaj z MAT studiem zasnoval Elastik, predvideva prilagodljiv prostorski sistem zvočno zaščitne stene, ki omogoča uporabnikom (stanovalcem) ob avtocesti bivanje v območju onesnaženja s hrupom. Sistem predvideva začasno rabo zvočno onesnaženega dela stanovanja s prostori kot so zastekljen balkon, domača pisarna ipd. Uporabniki si prostore lahko prilagodijo v skladu z njihovimi željami. Zvočno izolirana stena postane »Sound garden« - zvočni vrt, ki ga po premestitvi avtoceste stanovalci lahko v celoti pripojijo stanovanjem kot podaljšek bivalnih prostorov.

Ocenjevalna komisija je projekt ocenila kot prilagodljiv, modularen projekt, ki duši hrup. Kot je menila bodo predlagani prostorski elementi v sedanji situaciji omogočil njihovo rabo za manjše pisarne, zimske vrtove ali kot dodatne shrambe. Ko pa bo ulica pod stanovanji z omejevanjem prometa postala manj hrupna, bodo ti prostori lahko namenjeni tudi bivanju. Sistem majhnih javnih in zasebnih enklav v gosto pozidani strukturi omogoča več variant odprtih prostorov, ki so del stanovanj. Vsak od štirih blokov na obravnavanem območju ima svoj poseben značaj. Blok 11 ohranja historični značaj.

Projekt naj bi bil dobro premišljen in imel dolgoročno vrednost, saj je modularne fasadne elemente mogoče prilagoditi situaciji, ko je hrup prisoten ali ga ni.


Več:
>>Europan Europe
>>Elastik

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Dušilec
Brez naslova, 25.1. 2010, 15:34

Da ni blok kopija že zgrajenega objekta je nagradno vprasanje.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh