info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 1. 2010

Glavni trg brez 1. nagrade

Uredništvo
Ocenjevalna komisija na natečaju za Glavni trg v Mariboru ni podelila prve nagrade, ker je ob podrobni analizi in primerjavi projektov ugotovila, da noben od elaboratov ne izkazuje enako kakovostnih rešitev v vseh prostorskih sklopih in na vseh nivojih. Kot najbolje ocenjenemi je drugo nagrado prejel projekt pisarne Reichenberg arhitektura iz Maribora, za celovito urbanistično rešitev in za ureditev območja starega perona.

Dve enakovredni tretji nagradi sta šli v roke skupinama Mexican slovenian architects, za ureditev Koroške ceste in Ulice kneza Koclja ter Multiplan arhitektom (skupaj z AD krajine, Kontrastika in Arcdia) za ureditev ožjega območja Glavnega trga. Podeljeni so bili tudi trije odkupi.

Ocenjevalna komisija pod vodstvom Mateja Vozliča in v sestavi Ljubo Mišič, prof.Janez Koželj, Stojan Skalicky, Nande Korpnik in namestnika Simon Tekavec ter Maruša Zorec, je morala poiskati predlog, ki bi ponudil najugodnejše rešitve v različnih prostorskih, funkcionalne odgovore na prometna vprašanja in bi upošteval tudi zgodovinski kontekst trga z navezavami na javne prostore v neposredni soseščini.

Komisija je ocenila, da je rešitev Reichenberg arhitekture od vseh natečajnih rešitev najbolj celovito zasnovana in dosledno izpeljana. Manj primerne so sicer po njenem mnenju prikazane oblikovalske rešitve talnih ureditev, ki so preveč barvite in naglašene z ozirom na predpostavljeno nevtralno podobo, ki naj postavlja v ospredje prostorske učinke različnih ambientov in zgodovinske stavbe v arhitekturno raznolikem obodu območja. Preveč vpadljiva je tudi oblika sicer inovativno rešenih nagubanih površin za posedanje. Za historični značaj trga je neprimerna tudi osvetlitev ploščadi trga iz obeh krajših stranic, ki jih zaslanjajo močni okvirji in odsevne površine reflektorskih svetilk, ki preglasijo značaj trga. Kljub navedenim pomanjkljivostim pa je ocenjevalna komisija ocenila, da je predlagano zasnovo zaradi njene prostorske celovitosti mogoče oblikovati z bolj zadržanimi ureditvami in vtis prostora izpopolniti. Zaradi najbolj celovitega razumevanja prostora se je odločila, da jo nagradi najviše od vseh predlogov.

Natečaj za ureditev mariborskega Glavnega trga je prikazal dokaj poenoten pristop k urejanju osrednjih mestnih javnih prostorov. Večina udeležencev natečaja je z veliko študioznosti pristopila k vprašanjem preureditve prometa in si prizadevala Glavni trg ponovno vzpostaviti predvsem kot socialni prostor. Predlogi arhitektov so prikazali, da imajo prostori kot je Glavni trg kakovosti in potenciale, ki so obstoječi in jih je s pravilno usmerjenimi in ne-radikalnimi posegi potrebno samo prebuditi in posodobiti.

Natečaj je bil kljub temu, da prva nagrad ni bila podeljena pomemben, ker je prikazal, da v prvem planu pri preurejanju javnih površin v zgodovinskem središču Maribora mora imeti prednost razumevanje prostora, njegove strukture, materialnosti in zgodovine, prehodnosti in potreb ljudi, ki središče mesta vsakodnevno uporabljajo. Temu bi moralo slediti in se podrejati razporejanje in oblikovanje opreme ter izbira gradiv.


Več:
>>Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

skeptik
2. nagrada, 27.1. 2010, 23:59

Kje je komisija prepoznala tolikšno stopnjo "celovitosti, doslednosti in razumevanja prostora" v najvišje nagrajeni rešitvi, ko v nadaljnji obrazložitvi negira vse uporabljene elemente predloga ureditve trga - rešitve talnih ureditev in oblikovanje urbane opreme?

Povzemam obrazložitev komisije:
- oblikovalske rešitve talnih ureditev so preveč barvite in naglašene;
- oblika nagubanih površin za posedanje je preveč vpadljiva;
- neprimerna je osvetlitev ploščadi trga iz obeh krajših stranic, ki jih zaslanjajo močni okvirji in odsevne površine reflektorskih svetilk, ki preglasijo značaj trga.

Kaj pravzaprav ostane od predlagane rešitve, če ji odvzameš vse te elemente?


lujz31
šljaf, šljaf..., 28.1. 2010, 08:29

Ja, bravo, da ne govorimo o sračjem gnezdu na lokaciji starega perona. Skratka, čisto politično sranje z vnaprej izbranim herojem avstrijske estetike in Koželjevim strokovnim mrkom.

katka
pohvala 2. nagradi, 28.1. 2010, 11:20

Nikar tako kritično!! Naloga odlično rešuje problem prometa, saj ukinja moteči rondo in promet umiri ter ga elegantno zankasto spelje mimo objektov. Rez trga po krajših stranicah daje prostoru popolnoma novo vsebino in kar je verjetno najpomembnejše, tudi formo.

Anonimnez
kr neki, 29.1. 2010, 13:52

gravž

kangler
enga mesnega prosim, 29.1. 2010, 14:30

Ob domiselni postavitvi steklenih kioskov, kot novih mestotvornih generatorjev in očitno tudi nadomestkov za celovit novi objekt stari peron, si roke manejo predvsem sladoledarji, peki burekov, rezači kebabov in graški kezekrajnerski lobi. Še sreča, da bodo lahko v črevesju stiskajoči mariborčani ali naključni turisti, po obedu za steklom v miru opravili tudi svojo potrebo.

Kritik
zakaj sploh natečaj..., 5.2. 2010, 18:23

Mislim, da se je ob "osrednjem urbanem prostoru v našem drugem največjem mestu" potrebno vprašati predvsem ali je arhitekturni natečaj res pravilen postopek za iskanje rešitev v zgodovinskih mestnih jedrih. So v teh prostorih, ki so se prostorsko izčistili z različnimi posegi v svoji bogati zgodovini prevetritve s še novimi idejami zares potrebne? Problemi zgodovinsko definiranih javnih prostorov so običajno upravljalske narave, ne prostorske in novi tlaki in oprema so lahko prej strel v prazno ali celo generatorji problemov, ki jih zdaj sploh ni.
Morda bi o tem mariborčanom lahko svetoval ugledni član žirije, ljubljanski podžupan Janez Koželj, ki je v stari Ljubljani z lastno roko, brez natečaja, lepo poskrbel za tlake in opremo v starem mestu. Katalog uličnih profilov, opreme in razsvetljave za celotno območje starega Maribora, ki bi ga izdelal mestni arhitekt, bi bil lahko veliko cenejša, učinkovitejša in prostorsko skladnejša rešitev kot so pridobljene natečajne rešitve, po šivih pokajoče od idej. ZAPS je razumljivo vesel vsakega natečaja, samo da ima posel. Morda bi bilo včasih bolj pošteno svetovati naročnikom, da uberejo drugačno pot do rešitev pri iskanju novih tlakov in razsvetljave.


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije


2. nagrada: Reichenberg arhitektura,
za celovito urbanistično rešitev in za ureditev območja starega perona

3. enakovredna nagrada: Mexican Slovenian architects,
za ureditev Koroške ceste in Ulice kneza Koclja

3. enakovredna nagrada: Multiplan arhitekti, AD krajine, Kontrastika, Arcadia
za ureditev ožjega območja Glavnega trga


na vrh