info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 1. 2010

Urbanistična klasika v slovenščini

Matevž Čelik
V četrtek 21.01.2010 bo ob 12.00 v kavarni Mestnega muzeja Ljubljana predstavitev slovenskega prevoda Umiranja in življenja velikih ameriških mest (Death and Life of Great American Cities, 1961), ameriške aktivistke, sociologinje in urbanistke Jane Jacobs. Po mnenju New York Timesa je to "verjetno najbolj vplivno samostojno delo v zgodovini urbanističnega načrtovanja."

Obsežno delo Umiranje in življenje velikih ameriških mest je že desetletja klasika tako za urbanistične in sorodne graditeljske vede kot za sociologije, zlasti prostorsko sociologijo in vse bolj sociologijo vsakdanjega življenja. Avtorica je temeljito znanje, pronicljive analize in znanstveni, skoraj vizionarski pogum združila s tenkočutnim razumevanjem človeškega bivanja v mestnem tkivu.

"Z razpravo o socialnem in družabnem življenju ulice in pločnika se Jacobsova vpisuje v razpravo o osamljenosti in povezanosti/družabnosti v mestu in v razpravo o pomenu javne sfere v mestu oziroma mesta kot javne sfere. Knjiga je en sam velik zagovor mest, je zagovor in afirmacija urbane kulture in prav to je za te kraje in prostore (slovenske), v katerih še vedno prevladujejo značilni antiurbani sentimenti ... še posebej pomembno", je v spremni študiji z naslovom V zagovor mesta! zapisal Pavle Gantar.

Knjigo je prevedla Nina Kozinc, za 28,00 € pa jo dobite v vseh večjih knjigarnah.


Več:
>>Jane Jacobs TrajekT, 11.01.2008

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Marko Peterlin
Bravo!, 19.1. 2010, 12:01

Temeljno delo urbanizma. Čeprav je trajalo 50 let, da smo dobili prevod, ni besedilo nič manj aktualno kot ob izidu, hkrati pa so predvsem v zadnjem desetletju mnogi v njem odkrili še nove plasti.

Blaz Lokar
Brez naslova, 20.1. 2010, 14:38

Se strinjan, odlicno! Sedaj rabimo se prevod Life Between Buildings: Using Public Space od Jana Gehla.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh