info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
18. 1. 2010

Zakladi Pohorja

UIRS
Kamnine, minerali in kristali s Pohorja so pomembna gradiva v slovenski arhitekturi in pri urejanju mestnih površin. V četrtek, 21. januarja 2010, ob 13.00 bo v knjižnici Urbanističnega inštituta Republike Slovenije predavanja o uporabi pohorskih kamnin pri gradnji.

Pohorje je največji masiv magmatskih in metamorfnih kamnin v Sloveniji, ki v geološkem pogledu izstopajo iz sicer pretežno »sedimentne« Slovenije. Na Pohorju lahko opazujemo najstarejše slovenske kamnine, ki na svojih plečih nosijo dobrih 400 milijonov let. To so preobražene kamnine, ki so zastopane s pisano paleto masivnih in skrilavih različkov. Teh »stark« v takšnem obsegu drugje po Sloveniji ne bomo našli. V njih se skrivajo številni, tudi dragi in okrasni minerali, in celo takšni, ki so Pohorcem v preteklosti dajali rudarski in steklarski kruh. Znotraj obroča starih metamorfnih kamnin osrednje Pohorje gradijo mnogo mlajše in po nastanku popolnoma drugačne kamnine. Magmatske »mladenke«, ki štejejo komaj 18 milijonov let, tvorijo nežne obline Pohorskih vrhov in pobočij. Med njimi najbolj izstopa čizlakit, ki je prava svetovna kamninska posebnost. Pohorje pa se lahko pohvali tudi s sedimentnimi kamninami. Te so najmlajše – pravi »otročički« v primerjavi z ostalimi, jih je malo in se bolj za vzore pojavljajo na obrobju Pohorja.

Naravni kamen pohorski tonalit pomembno vpliva na prepoznavnost in identiteto slovenskih mest, predvsem njegova estetska bela žila na urbano sivi podlagi. Še danes se najpomembnejše zgradbe v glavnem mestu in drugod po Sloveniji gradijo v tem kamnu. Odgovorna naloga je, da se tako plemenito gradivo ohrani za prenovo arhitekturne dediščine in ohrani za estetske dosežke v današnjem času.

Pohorje, to izjemno zanimivo in bogato območje, je povezalo med seboj tri ustanove - Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Prirodoslovni muzej Slovenije in podjetje Mineral d.d.. Nastala je poučna in zabavna knjižica Geološki zakladi Pohorja, ki na zelo preprost način razlaga in poskuša bralcu približati včasih zelo zapleteno geološko zgodovino Pohorja. V tokratnem predavanju vam bodo mag. Mojca Bedjanič, geologinja na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave, dr. Miha Jeršek, muzejski svetovalec Prirodoslovnega muzeja Slovenije in mag. Igor Cotič, arhitekt v podjetju Mineral d.d., predstavili nastanek in vsebino omenjene knjižice ter geološke zaklade, ki jih Pohorje skriva. Vabimo vas, da se nam pridružite na predavanju in razpravi.


Več:
>>Urbanistični inštitut Republike Slovenije

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh