info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
10. 9. 2007

Arhitektura in avtorstvo

Matevž Čelik
Knjiga 'Architecture and Authorship' vsebuje 16 esejev, v katerih avtorji raziskujejo vprašanja avtorstva, pripisovanja in intelektualne lastnine v arhitekturi. Delo raziskuje, kako so si posamezni arhitekti in gibanja že vse od 15. stoletja prizadevali za svoj status z branjenjem vsega, kar so smatrali kot svoj teritorij - poreklo in namen svojega dela ter svoj avtorski stil.

Knjiga predstavlja premišljeno ilustriran, drugačen pogled na zgodovino arhitekture. Zgodovinski primeri so predstavljeni skupaj z izvirnimi raziskavami tematik, katerih pomen v sodobni arhitekturni teoriji in praksi naraščata. To vključuje daljnosežno raziskovanje o tem, kako danes sistemi in tehnologija, bolj kot arhitekti sami, usmerjajo tako arhitekturo kot vprašanja garancij, lastništva, porekla in 'prave' zgodovine.

Pisni prispevki mednarodnih strokovnjakov na področju arhitekture, arhitekturne zgodovine in oblikovanja pokrivajo raznolike teme: prostor doma, krajinske ureditve 18. stoletja, Berlin 19. in zgodnjega 20. stoletja, postmodernizem in 'smrt Avtorja'. Raziskujejo tudi delo razsvetljencev vključno z Ernstom Neufertom in Lewisom Carollom.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Architecture and Authorship

Tim Anstey, Katja Grillner, Rolf Hughes
Black Dog Publishing, London 2007, 208. str.

£ 24.95na vrh