info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
22. 2. 2005

Napotki za nakup in prodajo nepremičnin

Uredništvo
V zbirki Urbani izziv Publikaicje, ki jo izdaja Urbanistični inštitut Republike Slovenije je izšel priročnik z nasveti za udeležence na stanovanjskem trgu: "KORISTNI NAPOTKI PRI PRODAJI / NAKUPU STANOVANJA / HIŠE: VSE KAR MORA VEDETI KUPEC/PRODAJALEC". Pobudnik pripave priročnika in njegov urednik je dr. Richard Sendi. Predgovor k knjižici je napisala dr.Srna Mandić s Fakultete za družbene vede.

V priročniku so na enem mestu zbrane vse informacije, ki jih pri nakupu ali prodaji stanovanja oz. hiše potrebujejo zainteresirani udeleženci na stanovanjskem trgu. Priročnik vsebuje konkretne in jasne napotke o tem, kako pristopiti k nakupu/prodaji in koristna priporočila ter opozorila glede določenih dejavnosti oz. opravil katerim je potrebno posvetiti večjo pozornost pri izvajanju transakcij na stanovanjskem trgu.

Cilj priročnika je ponuditi pomoč kupcem/prodajalcem nepremičnin ter jim olajšati delo pri izvajanju transakcij na področju, ki zahteva veliko znanja o gradbeni stroki in pravu. Pričakujemo, da bo priročnik omogočil lažje sodelovanje vseh vpletenih na stanovanjskem trgu ter na ta način prispeval h krajšemu ter učinkovitejšemu izvajanju postopkov spreminjanja lastništva. To naj bi posledično prispevalo k zmanjšanju fizičnih in psihičnih naporov, ki so povezani s selitvijo. Predvsem želimo s priročnikom zagotoviti višjo stopnjo varnosti transakcij in zmanjšati potencialne nevarnosti sklepanja neveljavnih oziroma nezakonitih poslov.

Poleg sodelavcev Urbanističnega inštituta Republike Slovenije so pri pripravi priročnika sodelovali še zunanji strokovnjaki, ki delujejo na različnih področjih stanovanjskega trga. Na Urbanističnem inštitutu so poskrbeli, da so informacije čim bolj konkretne in kratke, vendar tudi jasne in dovolj razumljive.

Napotki pri prodaji/nakupu stanovanja/hiše so predstavljeni v sedmih poglavjih:

1. Kje iskati želeno nepremičnino; Boštjan Cotič, UI RS
2. Zagotovitev zakonitosti transakcije; Leon Tošič, Svetovalec pri Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij
3. Financiranje nakupa stanovanja; Marko Rant, Amidas d.o.o.
4. Postopek pridobivanja dovoljenja za gradnjo stanovanjskih objektov; Mojmir Slaček, Urbi d.o.o.
5. Kriteriji »nadstandardne« kakovosti stanovanj in stanovanjskih objektov; Jurij Rihar, Podatkovnik elementov za graditeljstvo, PeG
6. Nasvet notarja; Erika Braniselj, Notarska zbornica Slovenije
7. Dodatne informacije iz Zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb; Richard Sendi, Urbanistični inštitut RS

Poglavja vsebujejo tudi seznam vseh pomembnejših zakonov in podzakonskih aktov, ki se nanašajo na posamezno področje obravnave. Kot dodatno pomoč uporabnikom pri razumevanju strokovno-tehničnih izrazov je gradivo opremljeno s slovarjem pogosto uporabljanih izrazov na stanovanjskem trgu. Na koncu priročnika predstavljamo naslove vseh trenutno delujočih nevladnih organizacij, ki potrošnikom ponujajo svetovalne storitve in različne oblike pravne pomoči.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Knjiga je izšla v borširani vezavi . Po predhodnem plačilu jo lahko za 990,00 SIT prevzamete na sedežu založbe, Za 1.200,00 SlT pa vam jo dostavijo na dom vključno z poštnino v Sloveniji, vendar brez stroškov pošiljanja po povzetju.
Naročila: Urbanistični inštitut RS, Trnovski pristan 2, 1127 Ljubljana.
Informacije: 01/420-13-10na vrh