info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
1. 3. 2010

Marec 2010
----------------------------------------------------------------------------------------
22. februar – 15. marec 2010
Galerija DESSA, 1000 Ljubljana
SUPERFORM- ARHITEKTURA KOT PRILEGAJOČA SE FORMA / RAZSTAVA
V arhitekturni pisarni Superform od leta 2001 skupaj delujeta Marjan Poboljšaj in Tonček Žižek. Pred tem sta oba delala v pisarni Sadar Vuga arhitekti, od takrat pa se s samosvojim pristopom skozi projekte osredotočata predvsem, kot pravita, na prostorska in oblikovna doživetja. V devetih letih samostojnega dela je Superform realiziral več enodružinskih hiš, ki izstopajo s samosvojim pristopom. V zadnjem času sta arhitekta zbudila pozornost tudi z objavo hiše v Ljubnem ob Savinji v evropski reviji za arhitekturo A10.
>>Superform
----------------------------------------------------------------------------------------
03. marec 2010 ob 18.00
Gospodarsko razstavišče, Dunajska cesta 18, 1000 Ljubljana
ODER 180
Oder 180° je serija kratkih nastopov arhitektov, krajinskih arhitektov in poznavalcev stroke, na temo –»Kaj je dobra hiša?«- in kakšen je proces razvoja dobre hiše. Vsak predavatelj ima 180 sekund časa, da iz vidika svoje stroke jasno in kratko pojasni, kaj je tisto, kar loči dobro hišo od ostalih. Namen dogodka je izboljšati komunikacijo med naročniki in ustvarjalci, spodbuditi sodelovanje različnih strok in soočiti različna mnenja. Strokovnjaki jasno in kratko osvetljujejo bodočim graditeljem, kaj je pomembno pri zasnovi hiš, kakšne so smernice in kje so pasti. Cilj je boljše poznavanje sodobne stanovanjske arhitekture med naročniki ter dvig splošne arhitekturne kulture. Oder 180° je priložnost za arhitekte, da se predstavijo in za investitorje, da izbirajo. Zvrstili se bodo nastopi arhitektov prof. Janeza Koželja, prof.mag. Petra Gabrijelčiča, Gregorc-Vrhovec arhitektov, Aleksandra Ostana, Mime Suhadolc, Jureta Kotnika, krajinskih arhitektov studia AKKA in gradbene biologinje Mateje A. Leskovar.
>>Zavod Big
----------------------------------------------------------------------------------------
04. marec 2010 od 13.00 - 18.00
Arhitekturni muzej Ljubljana
SVETLOBA V ARHITEKTURI
Tuji in domači strokovnjaki bodo skozi teorijo in na primerih dobrih praks predstavili možnosti celostnih, inovativnih in kreativnih svetlobnih rešitev, ki s pomočjo najsodobnejših tehnologij, materialov in konceptov vplivajo na funkcionalno, estetsko, razpoloženjsko in energijsko učinkovitost prostora. Predavatelji: Lars Bylund (Bergen school of Architecture, Švedska), Louis Clair (Light Cibles, Francija), Tomaž Novljan (Fakulteta za arhitekturo), Peter Novak (Visoka šola za tehnologijo in sisteme), Marko Vudrag (Zavod za zdravstveno varstvo Nova Gorica), Franci Pliberšek in Janez Mervič (Mik), Mirko Požar (Soltec)
>>Arhitekturni muzej Ljubljana
----------------------------------------------------------------------------------------
17. marec 2010 od 20.00
Galerija T5 Project Space, Tobačna, Objekt 6Ljubljana
PECHA KUCHA VOL11
Na tokratni Pechi Kuchi bodo nastopili Kaja Avberšek, Jacobo Garcia German, Lena in Tomaž Krušec, Ivan Ilič, Marija Jenko, Maria Jose Marcos, Jure Kotnik, Tevž Logar in Špela Volčič.
>>T5 Project Space
----------------------------------------------------------------------------------------
19. marec 2010 ob 17.00
Hiša Arhitekture, Vegova 8, Ljubljana
VRATA / OTROŠKA ARHITEKTURNA DELAVNICA
Serija otroških delavnic, ki jih organizira Hiša arhitekture, pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, otrokom na igriv in sproščen način predstavlja svet arhitekture. Marčevska delavnica bo namenjena raziskovanju, kaj nam v vsakodnevnem življenju pomenijo vrata, čemu služijo in kako jih uporabljamo. Otroci bodo ugotavljali, kakšne vrste vrat obstajajo in komu so namenjena. Iz različnih materialov bodo naredili različna vrata za različne namene in uporabnike. Otroci morajo s seboj prinesti dve svoji igrači. Delavnico bosta vodila arhitekta Jana Kocbek in Davor Katušić (Produkcija 004)Delavnica je namenjena otrokom od šestega do dvanajstega leta starosti, dobrodošli pa so tudi starši.
>>ZAPS Arhitektura in otroci
----------------------------------------------------------------------------------------
22. marec 2010
Galerija DESSA, 1000 Ljubljana
COLONIARCHITECTS: VEČPLASTNE VIZIJE / RAZSTAVA
Coloniarchitects je biro, ki ga sestavljata brata Alessio in Marko Coloni. Čeprav delujeta v Sloveniji, se zdi, da je njuna arhitektura drugačna in kot, da nekako ne sodi v širši slovenski kontekst. Tak občutek je razumljiv le, če upoštevamo, da ima Slovenija le eno arhitekturno šolo, ki je, z močno Plečnikovo in Ravnikarjevo tradicijo, dala svojstven pečat slovenski arhitekturi, nekakšne skupne korenine razumevanja arhitekture. Projekti Coloniarchitects so si med seboj tako različni, da lahko celo podvomimo, da gre za iste avtorje. Vendar tu ne gre za arhitekturo, kjer bi se avtorji zavestno držali lastnega arhitekturnega jezika, ampak za kreativno poigravanje z različnimi pristopi in formami, ki se podajo posamezni nalogi. Večplastnost izkušenj se kaže tudi v večplastnem pristopu do posameznih projektov.
>>Dessa
----------------------------------------------------------------------------------------
24. marec 2010 ob 18
Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana / Plečnikova predavalnica
KONSTRUKCIJE IN ARHITEKTURA: MOSTOVI IN OSTALO / CIKLUS PREDAVANJ
Pričenja se ciklus javnih predavanj katerih rdeča nit bodo konstrukcije kot sestavni del arhitekturne prakse. Kako se prepleta snovanje arhitekture in konstrukcije v praksi? Je konstrukcijska zasnova sestavni in neločljivi del kreativnega procesa od samega začetka? Kaj botruje izboru nosilnega sistema in kako lahko na te procese vpliva statik? S ciklusom predavanj o konstrukcijah v arhitekturni praksi želimo prispevati k »demistifikaciji« konstrukcij v arhitekturni stroki in izpostaviti prepletenost procesa snovanja arhitekture in konstrukcije. Spodbuditi želimo razmišljanja in diskusijo o odnosu med arhitekturno in gradbeno stroko in posledicah tega odnosa v praksi. Otvoritveno predavanje v Plečnikovi predavalnici z naslovom Mostovi in ostalo bo imel prof. Peter Gabrijelčič.
>>Fakulteta za arhitekturo Ljubljana
----------------------------------------------------------------------------------------
25. marec – 07. maj 2010
Haus Der Architektur, Palais Thinnfeld, Mariahilferstraße 2, Graz
SHARED SPACE – PERSPEKTIVE ZA NOVO KULTURO ODPRTEGA PROSTORA / RAZSTAVA
Shared Space (Skupni prostor) je nova celovita strategija za oblikovanje javnega prostora, ki se pojavlja kot izraz, medij in nivo družbenega življenja. Teme razstave izvirajo in posegajo na področje načrtovanja cest in ulic v zadnjih letih. V zadnjih letih se je razvila nova osvežujoča paradigma načrtovanja na tem področju, ki odpira bolj radikalno obliko sodelovanja in javni prostor dosledno priznava kot večnamenski prostor. Javni prostor načrtujemo in doživljamo drugače, kot manj reguliran in razdeljen. V središču pozornosti je kakovost bivanja v določenem kraju. Skupni prostor je prostor, ki ga uporabljamo vsi skupaj, odprt prostor v srcu družbe. Da bi prikazali, da to ni moda, temveč kakovost časa, želi graška Hiša arhitekture z razstavo dokumentirati pričujočo temo .
>>Haus Der Architektur Graz
----------------------------------------------------------------------------------------Foto: Livia Corona
na vrh